Gå direkt till Nyheten (Plasten i Vänern kommer via vattendragen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plasten i Vänern kommer via vattendragen

Publicerad Thursday, 21 March 2019, 17:07 av Redaktionen
Mängden mikroplaster i sjöar är störst vid tillflöden och stora städer. Det visar en undersökning av de fyra största sjöarna i Sverige – Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Det framgår en av rapport som nättidningen forskning.se återger. Klicka till forskningsrapporten här.

Det blir alltmer vedertaget att plast som sprids på land sedan sprids till haven via sötvattensystem, det vill säga sjöar och floder. Trots att antalet studier av plast i haven globalt har ökat kraftigt de senaste åren är studier av sötvattensmiljöer betydligt ovanligare och utgör mindre än fyra procent av alla publicerade studier om mikroplaster i miljön.

Men nu är den första vetenskapliga översikten av mikroplaster i de stora svenska sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren är nu klar.

– Resultatet ger en bild av hur det ser ut i sjöarna. De högsta halterna uppmättes vid tillflöden, som Svartån i Hjälmaren och Munksjön vid Vättern. Ett nästa steg är att spåra källorna, säger Anna Rotander, forskare vid Örebro universitet som lett studien.

Mätningarna visar också att mälarvattnet i Stockholms innerstad hade högre halter av mikroplaster än ute på Mälaren.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jonny Lindén
Gäst
Jonny Lindén
21 March, 2019 08:17

Stod för ett par år sedan och fiskade i vändjacket. Där finns ett utsläpp från värmeverkets kylning. Såg hur plast strömmade ut i vattnet, inte ok..