Gå direkt till Nyheten (Vänerns gös får lugn och ro – fiskestopp på lördag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänerns gös får lugn och ro – fiskestopp på lördag

Publicerad Friday, 24 April 2020, 10:17 av Redaktionen

Från och med lördag 25 april är det förbjudet att fiska gös i Vänern. Fisken behöver lugn och ro för att kunna ägna sig åt fortplantning.

Den så kallade fredningsperioden pågår mellan 25 april och 25 maj. Då är det förbjudet att fiska gös i Vänerns fredningsområden. Det meddelar länsstyrelsen

I samband med fredningsperioden kommer länsstyrelserna och Kustbevakningen genomföra fisketillsyn inriktad på gös.

− Det är viktigt att tänka på att göshannarna fortsätter vakta rommen en tid även efter fredningsperioden. För att vi ska kunna fiska även i framtiden behöver alla respektera reglerna, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Reglerna i korthet:

· Inom fredningsområdena i Vänern är det förbjudet att fiska med nät eller handredskap om fiskemetoden kräver båt. Dragrodd är tillåtet.

· Det ska alltid finnas en fiskådra fri från rörliga och fasta fiskeredskap i den djupaste delen av vattendraget eller sundet. Fiskådran ska utgöra en sjättedel av bredden på vattnet.

· Om gös fångas av misstag ska den genast släppas tillbaka i vattnet.

Om fisken ändå måste hanteras ska händerna vara blöta, så att fiskens skyddande slemskikt inte skadas. Fisk som inte får sparas ska genast krokas av och släppas tillbaka så fort som möjligt, helst utan att lämna vattnet.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Peter Kindblad
Gäst
25 April, 2020 10:50

Bra, borde vara så i hela landet!