Gå direkt till Nyheten (Får Vänerstipendiet för arbete med lax)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Får Vänerstipendiet för arbete med lax

Publicerad Wednesday, 26 August 2020, 08:12 av Björn Smitterberg

Idag under Vänerveckan meddelas årets mottagare av Vänerstipendiet.
I år går priset till Robert Skogh, miljöinspektör i Gullspång, Mariestad och Töreboda kommuner. Robert bor i från Otterbäcken och han har under två decennier varit en välkänd och uppmärksammad person i arbetet med Vänerns unika lax- och öringstammar.

Robert Skogh inledde sin anställning vid kommunen med att bli projektledare för restaureringen av Gullspångsälven, nedströms kraftverket i Gullspång. Som projektledare var han drivande i att finna samförståndslösningar med inblandade myndigheter, kraftbolag och andra aktörer.

Robert Skogh är ständigt full av nya idéer, bidrar med viktig kunskap i detaljarbetet och medverkar själv som arbetsledare vid alla restaureringsarbeten. Han följer noggrant laxbeståndets förutsättningar i älven och ger förslag till åtgärder. Hans goda förmåga att åskådliggöra förhållanden har hjälpt till att omsätta projektidéer i praktisk verklighet. Gullspångslaxprojektet bedöms ha varit mycket viktig för att bevara Gullspångslaxen och Gullspångöringen för framtiden.

Efter att projektet avslutandes 2008 har Robert Skogh varit en av frontfigurerna i den bildade förvaltningsgruppen för naturreservatet Gullspångsälven och fungerat som arbetsledare vid uppföljande undersökningar, i form av elfiske och lekgropsräkningar, och vid kompletterande restaureringsåtgärder. Han är också aktiv i arbetet med fiskevården i Gullspångsälven och Vänern. Bland annat ingår Robert som en given del i samförvaltningen av lax- och öring i Vänern, ett arbete som leds av Vänerns Vattenvårdsförbund. Robert är även en aktiv part i Gullspångsälvens vattenvårdsförbund som håller koll på den ekologiska statusen i hela Gullspångsälvsområdet. Robert har även arbetat med Tidanöringen, bl.a. genom arbetsledning vid grusutläggning.

Även på fritiden har Robert kämpat för fisken. Han håller bland annat föredrag och återkommande guidningar för såväl besökande sällskap som för allmänheten. Hans förmåga att inspirera och entusiasmera andra för vikten av fisken och deras livsmiljö har betytt mycket för att lyfta frågan, både i lokalsamhället och i myndighetsvärlden. Man hittar Robert såväl till midjan i vatten i älven som i rollen som föreläsare eller kreativ samarbetspart.

Övriga nominerade var:
• Grums Trollingklubb
• Krister Bewert och Elvina Marin AB, Kristinehamn
• Lillängshamnens fiskrökeri, Hammarö
• Mariestads Sportfiskeklubb
• Rolf Lundberg och Melleruds Trollingklubb
• Per Hedqvist, Vänersborg
• Vänerlöjrom ekonomisk förening
• Öfolket ideell förening, Åmål

Vänerstipendiet är ett pris som delas ut av Karlstads kommun och instiftades i samband med Karlstads 400-årsjubileum. Som en gåva bildade övriga kommuner runt Vänern en fond kallad ”Jubileumsfond för Vänern”. Priset består av ett stipendium på 20 000 kr som delas ut av Karlstads kommun till en person, företag, organisation eller förening som arbetat för att öka kunskaperna om Vänern.