Gå direkt till Nyheten (FN fyller 75 – firas med hållbarhetsprogram)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

FN fyller 75 – firas med hållbarhetsprogram

Publicerad Monday, 12 October 2020, 14:22 av Björn Smitterberg

Den 24 oktober, nästa lördag, är det FN-dagen. Och i år är det 75 år sedan den världsomspännande organisationen bildades.
– Vi kom å för en tid sedan att detta är något att uppmärksamma, säger Agne Gustafsson, ordförande i Lidköpings FN-förening. Så vi satte igång vårt programarbete.

Det är en rad organisationer som samverkar om firandet som sträcker sig över en vecka.
Förutom FN-föreningen deltar
Fridays For Future – FFF,
Lidköpings Folkets Hus-förening,
Amnesty,
Naturskyddsföreningen Lidköping,
Västra Götalandsregionen och
Studiefrämjandet.


Här några av de medverkande: Elisabeth Holm, FFF, Jens Johansson, Naturskyddsföreningen, Agne Gustafsson, FN-föreningen, och Jacqueline Karvik, FFF.

Redan på lördag inträffar den första programpunkten  – en cykeldemonstration genom Lidköping. Upptill 50 cyklister kommer att göra en runda med start vid Vänermuseet och Framnäs handelsområde genom Lidköping via Nya Stadens torg m m för att slutligen hamna i vid en talarstol på torget.
– Avsikten med denna cykling är att väcka uppmärksamhet för avgasproblematiken.

Nästa onsdag, den 21 oktober, blir det föreläsning med Justine Lagache. Hon har skrivit Naturskyddsföreningens årsbok 2019 som bär namnet Naturligtvis. Den är på Folkets Hus.

Dagen därpå, torsdag 22 o0ktober, är det författarbesök på Biblioteket då Anna Fock kommer och berättar om sin senaste bok Väderfenomen som bl a berättar om resor i Ryssland med anknytning till klimat och miljö, bl a berättas om den våldsamma kärnexplosionen som inträffade – och tystades ned – i slutet på 1950-talet. 50 gratisbiljetter finns i bibliotekets reception från och med torsdag 15 oktober – tel 770050.

Lördagen den 24:e, själva FN-dagen, firas med två programpunkter. På förmiddagen genomförts en tipspromenad på samma säött som Folkets Hus arrangerat tidigare. Men denna gång handlar det enbart om frågor som har med FN att göra.
– Vi ordnar det så med frågorna att alla kan besvaras med hjälp av sökning på internet med mobiltelefon, säger Agne Gustafsson som samlat på sig rejält med priser.

På eftermiddagen samma dag visas David Attenboroughs film Ett liv på vår planet. en visas på Folkets Hus för max 50 personer som alla får betala 50 kronor. Pengarna går oavkortat till FN:s skolmåltidsprogram.

Med start den 19 oktober, och avslut den 25:e, firas Hållbarhetsfestivalen. Den har ingen organisatorisk koppling till FN-firandet, men har ett likartat mål.

Lidköpingsnytt har även med programpunkterna under Mötesplatsen.