Gå direkt till Nyheten (Nu har veteranerna en hedersplats i Lidköping – fint placerad)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu har veteranerna en hedersplats i Lidköping – fint placerad

Publicerad Wednesday, 21 October 2020, 13:36 av Björn Smitterberg

Tiotusentals svenskar, kanske över hundratusen, har gjort frivilliginsatser i världen för att skapa och stärka fred, för medicinska och humana insatser och även utbildningsinsatser, bl a för livsmedelsproduktion. Flera av dem finbns i Lidköping, och många har koppling till F7 i Såtenäs vars transportflygplan ofta utnyttjas för hjälpinsatser. Nu är en plats för att hedra alla dessa människor, och även minnas de som stupat i sådan utlandstjänst, skapats. Och det hedrar de ansvariga att hedersplatsen blev så fin.

Minnesstenen i svart diabas har av Stenhuggeriet i Lidköping skapats och sedan satts upp vid dammen i Örthagsparken. Kan det vara en händelse att platsen blev klar just nu – när FN fyller 75?

– En perfekt plats, jag har inte tänkt på hur bra den här platsen skulle vara, säger Pär Johnson, Liberal politiker som skrev motion till kommunfullmäktige om att Lidköping behöver en plats att hedra dessa Veteraner som de kallas som kommer hem till, Sverige igen.

Vid den enkla och publiklösa (denna corona….) ceremonin i dag deltog en veteran, han kom från Töreboda men hade inte svårt att hitta Örthagsparken.
– Här lekte jag som barn, jag har vuxit upp i Lidköping.

Det är Tor Cavalli-Björkman som representerade dels Sveriges Veteranförbund och dels den regionala Fredsbaskrarna Skaraborg. 
– Vi har bedrivit svensk utrikespolitik, sa han bl a. 

– Jag tror det är fler än 30 kommuner som idag har en plats för att hedra veteraner, och några som är på väg att få, säger överste Anders von Sydow som representerade Försvarsmakten och F7.

Roger Ahlén är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, socialdemokrat, gillar även platsen och enkelheten i märket. Han fick även sällskap av Jonas Sundström. 

Veteraner

Sveriges Veteranförbund (SVF) är ett förbund för svenska civila och militära fredsveteraner. Förbundet bildades 2002 – då under namnet Fredsbaskrarna Sverige, som en vidareutveckling av Kamratföreningen bataljonen som bildades 1984. Sveriges Veteranförbund är en rikstäckande organisation som består av knappt 30 lokala föreningar.
Hit räknas en mängd olika hjälpinsatser – medlemmar -r soldater, befäl, sjuksköterskor och läkare, ja alla tänk bara utlandsarbetare.

_____________________
Bilderna är alla klickbara till större format.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
21 October, 2020 03:27

Det hade varit fint med en flaggstång i anslutning till minnesmärket.