Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 9
Nicolaikyrkan och Begravningskapellet på södra kyrkogården)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 9
Nicolaikyrkan och Begravningskapellet på södra kyrkogården

Publicerad Friday, 23 October 2020, 09:00 av Redaktionen

Arkivforskare Alf Johansson fortsätter sin serie om Gunnar Nylund och berättar här konsthantverk i S:t Nicolai och i Begravningskapellet.

Detta är del 9 . Tidigare:
Alf Johansson  fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund.
Alf Johansson fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund – ny artikel i dag. 
Alf Johanssons arkivforskning: Om Gunnar Nylund
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping,
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – I stadsträdgården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 6<br/>På Ljungströmsvägen
del 7<br/>Klockan i Råda håller ordning på klasserna
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 8:<br/>Om Lidköpings jubileum
____________________________

Bakom siffran 7 döljer sig Nylundska föremål i Nicolaikyrkan och det 1939 nya kapellet och krematoriet på södra kyrkogården.

Kyrkan har en dopfunt komponerad av Gunnar Nylund. Enligt Alén inköpte kyrkan 1946 dopfunten som invändigt har årtalet 1945 angivet. Men dopfunten formgavs tidigare och visades vid en utställning på Nationalmuseum 1944. I Nya Lidköpings-Tidningen den 15 mars 1944 kan man läsa, att den är cirka 1 meter hög och att den utvändigt bland annat är försedd med tre reliefskulpturer föreställande evangeliedjuren. Dopfunten används dock inte idag och för att få se den, måste man kontakta kyrkans expedition. Det finns en replik av dopfunten i Höganäs museums Gunnar Nylund-samling.

Kyrkan har också verk av Gunnar Nylund i det 1939 invigda begravningskapellet på nya kyrkogården. Där finns de två vattenfontäner formgivna av honom som Rörstrand skänkte inför invigningen.

 

I Westgöta-Posten (WP) den 28 november 1939 angavs arkitekt Gunnar Nylund dessutom som leverantör av en altartavla, som syns på ett fotografi i tidningen. Bilden är väldigt otydlig, men altartavlan beskrivs i tidningen:
”Motivet för målningen är en gosse som sätter upp ett kors på en gravkulle. En ängel räcker honom en röd ros och tvenne änglar blåsa i basuner riktade mot höjden från vilken ett himmelskt ljussken strålar ner. Målningen är utförd i engelsk frescoteknik på en speciell marmorputs för att få färgerna djupare. Med sina läckra färger stämmer tavlan ovillkorligen åskådaren till upplyftande hoppfull andakt. Den vackra ramen krönes överst av en baldakin”.

Det är svårt att se detaljerna i tavlan både på fotografiet i WP och på ett senare fotografi från 1964

Det var biskop Ljunggren som invigde kapellet. Den nytillträdde kyrkoherden Yngve Söderström – min blivande konfirmationspräst – berättade om arbetet med kapellet. ”Överledare för arbetena” var disponenten J. Ax. Ekvall, den tidigare stadsingenjören i Lidköping, som också hade varit ordförande i såväl skytteföreningen som Lidköpings Gymnastik- och Simsällskap. Kyrkofullmäktiges ordförande läroverkets rektor Olof Anderzon hälsade gästerna välkomna denna dag, då jag själv var 2½ månad gammal och andra världskriget bara hade börjat.

Kyrkogårdsförvaltningen har för övrigt inte kunnat utröna, vad som har hänt med Gunnar Nylunds altartavla. Den är numera ersatt med en altartavla av Gunnar Nylunds lärjunge och senare kollega och lite av konkurrent Carl-Harry Stålhane.