Gå direkt till Nyheten (Hemkörning och Cityförening
Åtgärder för att gynna lokala handlare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hemkörning och Cityförening
Åtgärder för att gynna lokala handlare

Publicerad Tuesday, 10 November 2020, 17:42 av Björn Smitterberg

Kommunens politiska majoritet kommer vid ett sammanträde i morgon att fatta två beslut som har anknytning till det allvarliga coronaläget; Fri hemkörning av varor, och en ny förening där kommunen omedelbart går in med en halv miljon kronor för att få en person som kan stötta åtgärder för handeln.

I eftermiddag presenterades de här kommande besluten, och kristdemokraten Maria Edström sa:
– Vi måste se till att människor kan handla lokalt även om det bliur per internet eller per telefon.

– Vi kommer omedelbart att börja stötta de handlare som vill hjälpa till med hemkörning. Vi tar kostnaden även om vi i dag inte riktigt vet hur det ska se ut rent praktiskt, sa kommunalrådet Jonas Sundström (S).

Tillväxt Lidköping AB finns kvar till årsskiftet får nu omedelbart uppdraget att ordna den här hemkörningsservicen.

– Vi hoppas att alla handlare anmäler siug, sa Frida Nilsson, (C). det här gäller alla handlare inom Lidköpings gränser.

Varje handlare får själv avgöra om de vill ha fri hemkörning. restauranger och konditorier får inte vara med – det handlar om distributionsproblem. varma maten kanske inte kan levereras vid rätt tillfälle – för att ta ett exempel.

-Vi startar direkt, formellt kommer beslut att fattas dels i morgon vid ett arbetsutskottsmöte, och slutligen vid kmommunstyrelsen om cirka två veckor.

– Det ska vara igång till julhandeln, den är ju mycket viktig för handlarna.

Handeln har ett tungt moln hängande över sig. Politikerna hoppas nu att dessa ska utnyttja alla möjligheter att få en så riskfri handel som möjligt, kunderna ska kunna använda använda sina telefoner och datorer för att få varorna visade – via hemsidor, via skype och annat.

Den andra delen som föreslås och kommer att beslutas handlar om en ny förening – Cityhandelsförening. den ska bestå av kommunen, handlare och fastighetsägare. Kommunen går rakt in med en halv miljon.

– Föreningen finns inte, men vi tror att den behövs. Tidigare har ju Tillväxt Lidköping haft en person som stöttat handeln.

Det är oklart hur den här Cityföreningen ska arbeta och det är heller inte klart hur gränsen för “city” ska dras. Kommer Framnäs att vara med, kommer Änghagen och Kartåsen att vara med? Oklart idag.

Det finns en vilja att göra mer, men kommunen har skarpa gränsdragningar. Det är inte tillåtet att gå in med riktade stöd till företag. Det är, uppgavs det, inte aktuellt med fri parkering – det skulle motverka coronaarbetet.

Politikerna är bland de som arbetar i stadshuset. Många, många arbetar hemifrån. Till och med personalcaféet har stängt.
_________________________
Arkivbild: Lidköpingsnytt 2010

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
BR
Gäst
BR
10 November, 2020 05:52

Läge för fri parkering i centrum igen?