Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 12: Sparbanken Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 12: Sparbanken Lidköping

Publicerad Friday, 13 November 2020, 10:55 av Redaktionen

Arkivforskare Alf Johansson går vidare med sina undersökningar, nu handlar det om spåren efter Gunnar Nylunds former hos Sparbanken Lidköping – del 12/2.

Bakom siffran 9 döljer sig Nylundska föremål hos Sparbanken Lidköping. I den förra artikeln berättade jag om den stora reliefen, som idag finns i på en vägg i Sparbanken Lidköping. Sparbanken har också andra Nylundsaker, bland annat den stora urna som syns på bilden ovan.

Urnan påminner om dricksvattenfontänerna på De la Gardiegymnasiet. Även urnan är ”beströdd” med små relieffigurer under mottot ”Livet går vidare”. Detta motto kan man läsa inuti urnan, där också årtalet 1954 är ingraverat. Jag har fotograferat fyra av relieffigurerna.

Jag har inte hittat någon beskrivning av urnan, men det verkar handla om människans utveckling. Däremot finns verket Livet går vidare angivet under större arbeten att nämnas i katalogen Se med nya ögon – reform i form från den retrospektiva utställningen 1973-74 om Gunnar Nylund – stengods, porslin, glas, idéer som visades först på Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg och sedan på Malmö museum. Där står det ”Livet går vidare, Birkeröd gymnasium, Danmark”.

Sparbanken Lidköping har ytterligare ett antal av Gunnar Nylunds skapelser av det något mindre formatet. De finns bland andra föremål från Rörstrand och Designhuset i ett stort vitrinskåp. Några av Nylunds alster syns på de mindre bilderna – en vas, tre tekannor, två figuriner/fåglar och sju miniatyrer. De anges alla vara i stengods – fåglarna från 1940-50-talen, de övriga  från 1950-talet.

Självklart finns det mycket mera att berätta om Gunnar Nylund och hans tid i Lidköping. Han var ju inte bara konstnär – han var så mycket mer! Han blev politiker i stadsfullmäktige för Folkpartiet, han var med och startade Lions Club i Lidköping, han var Barnens Dag-general och han tyckte till om olika företeelser i staden.

Men nu får det vara bra för denna gången. Kanske är det dags att ta en promenad och titta på Gunnar Nylund på sta´n?

_____________________
Detta är del 12 Tidigare:

Alf Johansson  fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund.
Alf Johansson fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund – ny artikel i dag. 
Alf Johanssons arkivforskning: Om Gunnar Nylund
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping,
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – I stadsträdgården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 6<br/>På Ljungströmsvägen
del 7<br/>Klockan i Råda håller ordning på klasserna
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 8:<br/>Om Lidköpings jubileum
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 9<br/>Nicolaikyrkan och Begravningskapellet på södra kyrkogården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 10  Gunnar Nylund och De la Gardieskolan
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på stán. Del 11: På Sparbanken