Gå direkt till Nyheten (Skärpta krav för att stoppa pandemi – högst åtta personer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skärpta krav för att stoppa pandemi – högst åtta personer

Publicerad Monday, 16 November 2020, 15:22 av Björn Smitterberg

Regeringen har förbjudit sammankomster med mer än åtta personer. förbudet börjar gälla den 24 november och ska gälla till jul.

Beslutet gäller såväl offentliga tillställningar, men innehåller även en maning att ställa in privata fester.

– Detta är en skarp uppmaning till alla, sa statsministern Stefan Lövén vid en video-pressträff i eftermiddag.

I dag är gränsen 50 personer på de flesta håll – men det nya beslutet gäller hela landet.

– Alltför många agerar som om faran är över, säger Mikael Damberg, inrikesminister.
– Det duger inte att ha hemmafester.

Det har under måndagen rapporterats att spridningen nu är stöst bland personer i 20- till 30-årsldern.

Här är regeringens skriftliga meddelande:

En promemoria med förslag som innebär att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare har idag skickats ut på remiss.

Smittspridningen av covid-19 har under hösten ökat kraftigt och läget i Sverige är nu mycket allvarligt. Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har varit och är fortfarande ett viktigt verktyg för att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19. Möjligheten att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bör därför begränsas ytterligare.

Förslaget i promemorian innebär att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Det tidigare undantaget för sådana sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort. Detta ligger i linje med det förslag som tidigare presenterats om stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00. Det handlar om att komma åt smittspridning på barer och restauranger som enligt Folkhälsomyndigheten är riskmiljöer för smittspridning.

Förordningsändringen föreslås träda i kraft den 24 november 2020 och kommer, i nära dialog med Folkhälsomyndigheten, att omprövas kontinuerligt. Utgångspunkten är att den föreslagna begräsningen inte ska gälla längre än fyra veckor. Om situationen inte har förbättrats kommer restriktionerna att behöva förlängas över jul och nyår.

Remissinstanserna får nu till den 19 november kl. 15 på sig att svara på remissen. Regeringen kommer därefter att fatta beslut så snart som möjligt.

– Dagens besked, om förslag på markant sänkt deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och att undantaget för serveringsställen tas bort, är en tydlig signal till hela samhället om vad som bör gälla framöver. Det kommer att bli en prövande period. Situationen kräver stora uppoffringar av var och en av oss, och av samhället som helhet. Men gör vi gemensamma uppoffringar så räddar vi liv, säger inrikesminister Mikael Damberg.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
16 November, 2020 03:54

Gäller det även Ullared och kollektivtrafik?

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
17 November, 2020 10:47

Ove Nordström
Det kan man fundera på.
Likadant med alla “livsviktiga” fotbollsmatcher eller vilken lagidrott som helst, men man kanske bara har 4 spelare/lag på plan?

Vaken
Gäst
Vaken
17 November, 2020 11:55

Då borde någon dokumentera De la Gardies matsal under lunch tid!!
Herregud minst 200 pers på samma gång och matpersonal serverar inte utan alla tar mat med samma bestick!
Helt ofattbart för att ske på en utbildnings institution!!