Gå direkt till Nyheten (Covid-19 i VG-region ökar för sjätte veckan i följd)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Covid-19 i VG-region ökar för sjätte veckan i följd

Publicerad Tuesday, 17 November 2020, 14:16 av Björn Smitterberg

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland ökar. Under förra veckan konstaterades 4.192 nya fall och situationen i vården är pressad.

– Nu behöver vi alla rannsaka oss själva och avstå alla kontakter som inte är nödvändiga. Ju mer vi avviker från råden, desto längre och värre kommer pandemin att fortsätta, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland.

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka. Under vecka 46 konstaterades 4.192 nya fall i Västra Götaland. Ökningen jämfört med vecka 45 är mindre än ökningen var från vecka 44 till 45, men det innebär ändå den sjätte veckan i rad med fler fall än föregående vecka.

– Vi måste alla fortsätta att undvika kontakter med andra utöver dem vi bor med. Nu behövs krafttag, var och en måste ta sitt ansvar om vi ska få bukt med smittspridningen. Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen – stanna hemma, undvik möten och all trängsel i inomhusmiljöer. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden, säger Thomas Wahlberg.

Stor ökning av antalet sjuka
Liksom tidigare under pandemin ses ett nära samband mellan mängden nya fall av covid-19 och behovet av sjukhusvård.Antalet patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland var i dag, den 17 november kl. 10:00, totalt 203 personer varav 32 på intensivvårdsavdelning. Det är en fortsättning på den tydliga ökning som pågått en dryg månad.

–  Vi är i ett allvarligt läge där alltfler blir svårt sjuka och vi tvingas ställa in en del planerade operationer. Ju fler patienter som behöver vård desto större blir också belastningen på sjukvårdspersonalen som har det tufft. Nu måste vi alla hjälpas åt och bryta smittläget, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Provtagningskapaciteten utökas
Västra Götalandsregionen har tecknat avtal med en stor extern laboratoriekoncern vilket möjliggör en successiv ökning av analyskapaciteten under vecka 47 och 48. Förhoppningen är att kunna häva nuvarande begränsning av PCR-provtagning någon gång under nästa vecka.

– Vårdcentralerna har gjort en mycket stark insats att svara upp mot behovet av provtagning. Nu utökar vi tillfälligt vår analyskapacitet under tiden som vi fortsätter att bygga ut våra ordinarie verksamheter med utrustning och bemanning, säger Ann Söderström.

På sjukhuset i Skövde vårdas nu 39 personer, varav 6 på intensivvård.