Gå direkt till Nyheten (Regeringsbeslutet klart om alkoholservering)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regeringsbeslutet klart om alkoholservering

Publicerad Wednesday, 18 November 2020, 15:49 av Redaktionen

I dag kom regeringens officiella  meddelande om  alkoholförsäljningen under pandemin.

Så här lyder meddelandet i sin helhet:

Förbud mot alkoholförsäljning från klockan 22

För att förhindra ökad smittspridning av coronaviruset har regeringen beslutat att alkoholförsäljning ska förbjudas på bland annat restauranger och barer mellan klockan 22.00 och 11.00. Förbudet börjar gälla den 20 november.

– Läget i pandemin är just nu kritiskt. Vi måste bromsa smittan. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Alkohol kan leda till att omdömet sviktar och att man börjar slarva med att hålla avstånd. Därför förbjuder vi nu alkoholservering efter klockan 22, säger socialminister Lena Hallengren.

I stora delar av landet gäller nu lokala allmänna råd. Regeringens bedömning är dock att råden så här långt inte följts i den utsträckning som är tillräcklig för att bryta smittspridningen.

Med anledning av detta förbjuds servering som avses i alkohollagen av spritdrycker, vin, starköl, och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat mellan klockan 22.00 och 11.00.

Förbudet gäller inte på särskilda boenden (till exempel äldreboenden) eller rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum. Förordningen träder i kraft den 20 november 2020 och gäller till utgången av februari 2021.