Gå direkt till Nyheten (Flytt av hjärtsparken frigör Iva-resurser i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Flytt av hjärtsparken frigör Iva-resurser i Lidköping

Publicerad Wednesday, 25 November 2020, 12:00 av Redaktionen

Skaraborgs Sjukhus vill frigöra mer intensivvårdsresurser. En del av detta är att hantera larm om hjärtstopp på samma sätt i både Lidköping och Skövde.

Vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping flyttas den så kallade hjärtsparken från intensivvårdsavdelningen, Iva, till akutmottagningen.

Hjärtsparken är en sparkcykel som har utrustning anpassad för att  kunna ta hand om en patient med hjärtstopp. Det finns band annat hjärtstartare, läkemedel som ges vid hjärtstopp, syrgas, andningsballong och intubationsutrustning, eftersom patient som inte andas själv behöver hjälp för att syresätta sig och kan behöva läggas i respirator.

– Den bemannas av sjuksköterska på akutmottagningen. Det är en bra lösning, eftersom akutmottagningens personal är van vid att arbeta i akuta situationer och är duktiga på att hantera hjärtstopp, säger Maria Helgeson, enhetschef vid akutmottagningen i Lidköping.

Det finns flera fördelar med flytten av hjärtsparken:
– Det frigörs mer resurser för sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen för vård av patienterna.
– Arbetet med hjärtsparken organiseras på ett liknande sätt både i Skövde och Lidköping och kan genom detta dra nytta av varandras erfarenheter.
– Det frigörs även resurser från Iva Lidköping för att istället kunna bemanna i covidvården i Skövde.

På Skaraborgs Sjukhus i Lidköping finns ett väl fungerande larmsystem. När en patient drabbas av hjärtstopp påbörjas hjärt- lungräddning omedelbart av den personal som är på plats. Samtidigt trycker de på hjärtlarmsknappen och automatiska sökningar går ut till ett hjärtlarmsteam som består av medicinläkare, narkosläkare och sjuksköterska från akutmottagningen.

-Sjuksköterska på akutmottagningen ser i sökaren från vilken avdelning det larmar och tar sig dit så snabbt som möjligt med hjärtsparken och deltar i HLR arbetet, säger Maria Helgeson.

Flytten av hjärtsparken gäller från och med torsdag 19 november 2020.
______________
Text och bild från Skaraborgs sjukhus