Gå direkt till Nyheten (En hel serie av Skaraborgs serieskapare presenteras
Vänermuseet har skapat utställning utomhus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En hel serie av Skaraborgs serieskapare presenteras
Vänermuseet har skapat utställning utomhus

Publicerad Thursday, 26 November 2020, 18:11 av Björn Smitterberg

Dygnet runt kan alla se en annorlunda utställning i gröngräset utanför Vänermuseet. Det handlar om skaraborgare som publicerat sig som serieskapare. Några av tecknarna har direkt anknytning till Lidköping – exempelvis Nelly Karlsson från Lidköping – ett av hennes seriemagasin handlar om spöket i lusthuset i Giacominaparken.

Det är en speciell utställning som skapats och som går under namnet Hemåt?!.

Den är så speciell så initiativtagaren Nicolas Krizan i dag belönades med ett pris av LRF.  Priset går till personer som skapar något med anknytning till hembygden. Just nu handlar utställningen om serietecknare som på ett eller annat sätt har koppling till Skaraborg.

Det är en skojig utställning som man bör ta sig åtminstone en halvtimme för att se ordentligt. den kommer att finnas över julhelgerna. Egentligen skulle den kommit tidigare, inomhus. Men coronan…

Nelly Karlsson från Trässberg har specialiserat sig på sägner från olika håll, en seriebok har fått namnet Polarnatten medan den bok hon bläddrar i på bilden handlar om spöket i Giacominaparken – en berättelse hon fått av sin far, som i sin tur fått den av äldre personer. Nelly Karlsson har fått en berättelse, som utvecklats och tecknats ned. 

Nikolas Krizan är själv serietecknare och har tagit initiativ till den här ovanliga formen av presentation av konstnärlig verksamhet – berättande och tecknad. 

Jonas Andersson är en av de konstnärer som medverkar med text och bild på utställningen. sammanlagt drygt 15 medverkar och alla har på något sätt anknytning till Skaraborg.

Emma Hamberg kom som 16-åring till Lidköping och är nu en av de tecknare som presenteras – med humoristiska och ofta träffande bilder.
Ta på läsglasögonen och kom till Vänermuseet för att få ta del av tecknade roligheter med ibland allvarlig grund.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
Gäst
Hanna
26 November, 2020 08:17

Nelly Karlsson är född och uppvuxen i Lidköping, men däremot har hon bott i Örslösa under sin tonår.
Släkten däremot kommer från Trässberg, eller ja, Håletäng

Martin Gustavsson
Gäst
27 November, 2020 06:54

Priset från LRF till Nicolas Krizan är Per Lindekrantz pris för främjande av kulturlivet på landsbygden i Västra Götalands län. År 2020 gick priset till Bo Björklund för sitt arbete med boken ”Bondesamhället i backspegeln” och beskrivningen av den stora samhällsomvandlingen på 1900-talet, samt till Nicolas Krizan för sitt arbete med antologin och vandringsutställningen ”Hemåt!” som uppmärksammat serieskapare med rötter i Skaraborg.