Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hur mycket stiger vattnet?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hur mycket stiger vattnet?

Publicerad Monday, 30 November 2020, 12:05 av Insändare

Ove Nordström tror inte på att havsvattnet kommer att stiga så mycket som larmas om – en stigning som kan föranledas dels av polarisarnas avsmältning. Han hänvisar till andra saker som sker samtidig.

Alarmismen är dyr för samhället.

I nyheterna gick man i veckan ut med larm om att havsnivåhöjningen kommer att få förödande konsekvenser för bl.a Göteborg.

Havet ”kan” komma att stiga med en halv meter till 2021, sades det. Allt sägs bero på våra koldioxidutsläpp och den uppvärmning av klimatet som vi sägs orsaka.

Folk är trötta på ständiga översvämningar i Göteborg, så nu ska det satsas miljarder på invallningar och man ropar på att staten måste skjuta till pengar.

Hur ligger det då till egentligen?

Vi hade en istid som avtog för 10 000 år sedan. Då började isarna smälta  och havsnivån höjdes  successivt. Men det var inte det enda som hände. Isen som legat över Skandinavien hade också tryckt ner landområdena. Så samtidigt som havet har stigit har även landområdena stigit och de har stigit mer i t.ex. Göteborg än vad havsnivåhöjningen varit. Havsnivån har sjunkit med i snitt  1,09 mm per år i Göteborg i förhållande till landhöjningen. Så översvämningarna i Göteborg torde ha varit värre för 100 år sedan än vad de är idag.

Detta bekräftas också av Sveriges ledande havsforskare Anna Wåhlin, som inte alls ser någon oro över stora havsnivåhöjningar i närtid. Havet har stigit med i genomsnitt 3-6 mm per år sedan senaste istiden och problemen med översvämningar är kortvariga problem som kommer med ebb och flod samt stormar och vindriktningar som pressar havet mot land, alltså variationerna i vattenståndet.

Skulle Antarktis smälta så handlar det om millimetrar i vattenståndshöjning sett över hela jorden enligt Anna Wåhlin.

Att havsnivåhöjningar på halvmeter eller meter skulle ske, finns det heller inga som helst vetenskapliga belägg för. Därtill är kunskapsnivåerna inom forskningen ännu alldeles för låga enligt Anna Wåhlin

Det vore kanske bättre då, att långsiktigt förändra samhällsplaneringen utifrån faktiska omständigheter, istället för att satsa miljarder på spekulativa åtgärder som vi i dagsläget inte ens vet om det är relevant?

Tack för ordet!
Ove Nordström, partimedlem

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rune Andersson
Gäst
Rune Andersson
30 November, 2020 01:04

Håller med, vattenlinjen på västkusten drar sig utåt år för år, trots att
polarisen har smält i tiotals år

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
1 December, 2020 05:09

Kan inte Hydralisk expantion påverka då? (kanske stafas annorlunda)
Haven sägs ju bli varmare också?

Nisse
Gäst
Nisse
1 December, 2020 05:25

Översvämingarna i Göteborg idag sker i kombinationen kraftig (storm) pålandsvind samtidigt som stora mängder regnvatten möter det inkommande havsvattnet i princip mitt i stan… så ökande vindar och nederbörd är problemet för dagen.

Avslutar med ett citat från Anna Wåhlin; ”Landhöjningen har skyddat oss men den håller på att avta”… vilket inte lär komma som en befrielse direkt?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
1 December, 2020 07:29

För 11 000 år sedan var Östersjön en del av västerhavet. Gbg-Vänern- Vättern-Stockholm var en del av havet.
För 10 000 år sedan var Vänern en del av Östersjön.
För 6 500 år sedan låg Östkusten och hela Stockholmsområdet under vatten.
Geografi och klimat förändras ständigt, men det går lite långsammare än 80 år.
Man kan ju fråga sig varför man alls bygger bostäder i områden man tror kommer att råka ut för katastrofscenarier när man vet vilka kostnader det för med sig om man vill motverka detta med mänsklig hand? Planera samhällsutbyggnaden så den är hållbar på sikt istället om man nu tror att katastrofen kommer.