Gå direkt till Nyheten (Kan man ta ut VA-taxa i förväg?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kan man ta ut VA-taxa i förväg?

Publicerad Wednesday, 02 December 2020, 19:37 av Björn Smitterberg

Moderater, Liberaler och Sverigedemokrater ville inte ta den VA-taxa som Teknisk Servicenämnd och kommunstyrelsen föreslår. Det begärdes att frågan ska utredas juridiskt. Och så blir det.

Kent Folkesson, (C), är ordförande i Teknisk Servicenämnd föreslog nämligen att den nya VA-taxan ska börja ta ut pengar för att kunna bygga det nya reningsverket. Han sade också att om taxan inte tas i dag så kommer det att bli förseningar. Han använde chipspåsar som exempel på hur stor taxehöjningen är.

– Det är sorgligt att vi inte tar större ansvar för infrastrukturen i Lidköping än att vi diskuterar detta i kväll.

Rasmus Möller och övriga i oppositionspartierna som stöder honom ifrågasätter om det är lagligt att redan nu börja ta betalt för ett nytt reningsverk.
– Vi har inte beslutat om investeringens storlek än, sa han och hotade med återremiss, vilket oppositionen är tillräckligt stark för att kunna driva igenom.

Reningsverket har stigit i pris med ett par hundra miljoner sedan 2017 till cirka 900 miljoner i dag.

– Moderaterna sätter mig i en press jag inte accepterar. Frågan måste avgöras i dag, sa Kent Folkesson.

Ärendet gick till votering. Beslutet blev återremiss – hela den nya VA-taxan stoppades alltså. Grundeen för återremissen:
– Att ärendet återremitteras för att låta extern juridisk kompetens utreda om den i taxan inbakade fonderingen är med lagen överensstämmande enligt Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster,