Gå direkt till Nyheten (Regionbudget för 58 miljarder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionbudget för 58 miljarder

Publicerad Wednesday, 02 December 2020, 07:27 av Redaktionen

Regionfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen bland annat om budget för 2021 där nära 58 miljarder kronor i regionbidrag fördelades till de olika verksamheterna.

Efter 16 timmars debatt fastställde regionfullmäktige budget 2021 för Västra Götalandsregionen (VGR) när man godkände förslaget från den styrande majoriteten Grönblå samverkan (M, L, C, KD, MP). Budgeten är VGR:s viktigaste styrdokument och slår fast ekonomiska ramar, regiongemensamma mål och uppdrag till VGR:s verksamheter.

Beslut om budget för 2021 togs redan i juni i år. Men på grund av osäkerheten om de ekonomiska effekterna till följd av Coronapandemin var planeringsförutsättningarna mycket svåra. De styrande partierna i Grönblå samverkan, vars budget regionfullmäktige röstade fram i juni, presenterade nu en kompletteringsbudget.  Även övriga partier presenterade egna budgetförslag eller kompletteringsbudgetar.

De Grönblås budget fokuserar på att hantera uppskjuten vård då vårdköerna förlängts under pandemin. Partierna ser budgeten som en projektbudget där projektet att korta väntetiderna till vården inleds redan i år. Det övergripande målet med projektet är att under våren 2022 ha en god tillgänglighet och en hållbar ekonomi med verksamheterna i balans.”.

Budgetbeslutet innebär en oförändrad skatt på 11,48 per skattekrona. Regionbidragen till verksamheterna är i budgeten på närmare 57,8 miljarder kronor varav drygt 44 miljarder går till hälso- och sjukvården. Regionutveckling tilldelas närmare 7,7 miljarder, regiongemensamma verksamheter drygt 5,6 miljarder och serviceverksamheter drygt 357 miljoner kronor.

Budgeten innehåller två övergripande mål som all verksamhet och alla uppdrag ska styra mot.

•    Hållbar, innovativ och kreativ region

•    Tillgänglig och produktiv hälso- och sjukvård.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 December, 2020 09:44

Regionen går plus, men man underfinansierar fortsatt sjukhusen medvetet för 6 året i följd. Skamligt!
De anställda i vården ska också fortsatt arbeta ideellt för 1 miljard/år när regionstyret vägrar att satsa på lönerna så att man iaf når upp till riksgenomsnittet. Och Lidköpings ansvariga regionpolitiker tiger. Fy f.n!