Gå direkt till Nyheten (Nu börjar arbetet med ny hamn i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nu börjar arbetet med ny hamn i Lidköping

Publicerad Tuesday, 22 December 2020, 10:58 av Björn Smitterberg

Under 2021 börjar arbetet med att göra nya terminalytor för lastning och lossning av fartyg i vändjacket och längs Lidans yttre del. Tillstånd ska sökas – det krävs miljöprövning bl a.

Bakgrunden är att västra sidan av hamnområdet är i så dåligt skick att här måste lastning och lossning undvikas.

Det är ett samarbete mellan Vänerhamn AB – där Lidköpings kommun är delägare – och kommunen. Kommunen behöver göra ett planarbete och få tillstånd, kommunen måste också stå för finansieringen. Det beslutades i somras av kommunfullmäktige.

Flera helt nya kajplatser ska skapas och inloppet till hamnen ändras för att större fartyg ska kunna angöra hamnen. Det krävs omfattande muddring.

Bilden är från Vänerhamn AB.

– Lidköpings hamn ägs, liksom övriga hamnar längs Vänern, av kommunen. Vänerhamn arrenderar de ytor som är nödvändiga för att bedriva sin verksamhet. Beslut och finansiering av åtgärder kring hamnarna är kommunala frågor. Arbetet att verkställa planerna görs dock gemensamt, skriver Vänerhamn AB i ett nyhetsbrev där det utrycks stor tillfredsställelse med satsningen.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Watchingeye
Gäst
Watchingeye
22 December, 2020 10:12

Härligt att läsa att ännu mer yta längs sjön o kring symbolen Fyren undantas från allmänhetens tillgång. Jag hoppas och utgår ifrån att området sen också inhägnas.
Säga vad man vill om kommunen, men konsekventa som attan är dom kring vissa områden.
God Jul!

Sjönära
Gäst
Sjönära
23 December, 2020 10:58

Hej Watchingeye.
Jag läser in en viss sarkasm i din kommentar :-) Persoligen tycker jag att det är jättebra om hamnen koncentreras till en sida. Skulle man då inte kunna anta att området Västra hamnen nu kommer att städas upp och bli tillgänglig för allmänheten, kanske med gästhamn mm på sikt? Och vad är det som säger att tillgängligheten till Fyren helt försvinner? Det kanske finns en smart lösning för detta i åtanke?
Dessutom; det är ju trevligt om allmänheten kan ha tillgång till Fyrens, men Fyrens jobb är ju i första hand att vägleda sjöfarten in i hamninloppet.

Sture Stenlund
Gäst
Sture Stenlund
23 December, 2020 11:42

– Miljöhänsyn –
Vid sidan av ovan skribents insiktsfulla inlägg vill jag flagga för att det i mynningen av Lidan lär ligga generationers avlagringar av tungmetaller. Det är att rekommendera att man gör relevanta provtagningar om inte detta redan är gjort. Att röra runt i gamla sediment är ett säkert sätt att sprida olika gifter i vår närmiljö.

God jul och ett Gott nytt år

Gurkan
Gäst
Gurkan
23 December, 2020 01:05

Watchingeye, vart tycker du att kommunen ska ha hamnen då? Vänerhamn behöver ytor för sin verksamhet. Är väl inget konstigt med det? Eller?

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
25 December, 2020 12:11

Gurkan : Jag delar självklart din åsikt om att hamnen ska stärkas. Det är väl en av få strategier som verkar funka för att behålla nån form av sjöstadskänsla i denna stad.
Däremot kan ju ändå konstateras att medborgarnas tillgång till åns utlopp, Fyren och sjöutsikten i stort inte direkt står högt i kurs.
Att ta sig tiil Fyren och dess pir, kräver snart en gedigen fyrhjuling,så sett i det ljuset fungerar ju Fyren bra som den är… En ren symbol i en ren kommunbrochyr.
God fortsättning!