Gå direkt till Nyheten (Munskydd i kollektivtrafiken efter Trettondagen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Munskydd i kollektivtrafiken efter Trettondagen

Publicerad Wednesday, 30 December 2020, 15:01 av Redaktionen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i dag alla som reser i kollektivtrafik i Sverige att använda munskydd från och med den 7 januari.

Folkhälsomyndigheten rekommendation är ett allmänt råd. Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.