Gå direkt till Nyheten (Debatt: Regeringen fördröjer nya lagar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Regeringen fördröjer nya lagar

Publicerad Tuesday, 05 January 2021, 15:41 av Insändare

Riksdagen behöver kansli för att stiftalagar och inte behöva vänta på regeringen.
Det skriver Sten Bergheden, moderat riksdagsledamot för Skaraborg, i en debattartikel.

Riksdagen måste kunna bereda och stifta lagar.

Riksdagen riktar tillkännagivande efter tillkännagivande till regeringen men regeringen förhalar eller struntar i många av de besluten som riksdagen tagit. Idag finns det exempel på tillkännagivanden som är tagna för över 5-6 år sedan men regeringen har ännu inte genomfört riksdagens beslut, vilket självklart är helt oacceptabelt.

Efter att tillkännagivande är taget så är det normalt meningen att regeringen med sina departement, tjänstemän och utredningspengar ska kunna utreda och bereda ärendet för att sedan återkomma till riksdagen för beslut. Men idag kan regeringen förhala och fördröja ärendet helt orimligt länge. Utåt heter det att man ”bereder ärendet” men i själva verket har man lagt tillkännagivandet nederst i byrålådan och försöker sen glömma bort det.

Vi har idag en riksdag som saknar ett eget lagstiftningskansli som kan hjälpa till att utreda och bereda lagförslag för lagstiftning direkt i riksdagen utan att gå via regeringen. När det finns en tydlig majoritet för ett nytt lagförslag eller att regeringen på olika sätt har vägrat att genomföra det riksdagen har givit tillkännagivanden om så måste riksdagen ha verktygen och resurserna för att kunna utreda, bereda och stifta lagen direkt i riksdagen.

Normalt sett hade ju en minister eller en hel regering avsatts när man struntar i riksdagens beslut men regeringen hänger nu kvar tack vare två stödpartier, som kan vara kritiska till regeringens politik men som ändå inte vill avsätta dem. Denna situation utnyttjas nu för fullt av regeringen, som därmed kan strunta i att följa riksdagens tillkännagivanden och beslut, vilket är helt oacceptabelt.

Därför har jag motionerat om att följande förändringar behöver göras:

1. Det behövs nya regler runt tillkännagivandena så att regeringen tvingas att inom två månader efter tillkännagivandet återkomma till riksdagen med åtgärdsförslag på hur tillkännagivandet ska lösas. Regeringen bör då där redovisa en tydlig tidsram och när man räknar med att lämna en proposition till riksdagen i ärendet. Denna tidsram ska sedan godkännas av utskottet och riksdagen. Idag kan regeringen i princip gräva ner tillkännagivandena i utredningar som är helt oproportionerligt långa och därmed undvika att genomföra riksdagens tillkännagivanden.

2. Det behöver också inrättas ett lagstiftningskansli i riksdagen som kan vara behjälpliga i arbetet då en tydlig majoritet i riksdagen vill lagstifta direkt i riksdagen. Självklart behöver riksdagen då också ha resurser och förmåga att kunna ta fram utredningar och underlag för att bereda ett lagförslag och därmed kunna lagstifta direkt i riksdagen utan inblandning från regeringen och departementen.

En tydlig majoritet med ett tydligt beslut och tillkännagivande kan inte vara beroende av en regerings goda vilja att stifta nya lagar utan riksdagen måste ha full kapacitet och möjlighet att stifta lagar direkt i riksdagen. En regering ska inte kunna förhala eller fördröja ett beslut som är tagit i Sveriges riksdag.

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot Skaraborg

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
HGW
Gäst
HGW
7 January, 2021 10:25

……ett exempel på denna regeringens förhalning i flera år drabbar många lagliga vapenägare som bland annat får/har svårigheter med att utöva sin sport och får/har problem med att införskaffa dom vapen som vissa skyttegrenar kräver.
Även polisen sätter käppar i hjulen helt i onödan där med egna hittepåregler,lagar och personlig agenda många ggr,och där finns beslut från riksdag om utredning om flytt av vapenärende från polis till annan myndighet,men som har förhalats av… just det,regeringen.
Så helt rätt att riksdagen skall kunna besluta och köra över regeringen….synd att inte riksdagen fattat och gjort det för längesen…