Gå direkt till Nyheten (Dan Eliasson lämnar uppdraget som generaldirektör för MSB)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dan Eliasson lämnar uppdraget som generaldirektör för MSB

Publicerad Wednesday, 06 January 2021, 15:57 av Redaktionen

Dan Eliasson begär att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB. Eliasson tog initiativ till ett möte redan idag med inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp frågan om situationen efter jul- och nyårsresan till Kanarieöarna.

Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör. Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag. Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för detta och att han delar bedömningen. Därför har Dan Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB. Regeringen kommer att fatta ett beslut i frågan inom kort.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson.

Tidigare i veckan kallade inrikesminister Mikael Damberg till ett möte med Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen. Mötet var inplanerat till imorgon torsdag.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat Rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
6 January, 2021 05:28

Egentligen är det ju synd att han avgår, han skulle fått sparken på grått papper, men det brukar ju inte vara fallet med “eliten”.

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
6 January, 2021 05:46

Nu måste han väl ändå pensionera sig, innan han ställer till något mer.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
6 January, 2021 06:20

Omplaceras med full lön av samma politiker som vill slå undan anställningstryggheten för vanliga löntagare! Fy …!

Håkan
Gäst
Håkan
6 January, 2021 06:33

Bra, -Han har fått sparken tidigare och visar härmed att han har dåligt omdöme liksom många andra i hela pandemi farchen!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
7 January, 2021 09:45

Han uppbär en undersköterskas årslön varannan månad, för vad?
Det är skrämmande att samma politiker som håller dessa tjänstemän bakom ryggen att tillåtas leva i skyddad verkstad samtidigt vill slå undan benen på vanliga löntagare genom att ta bort det lilla anställningsskydd vanliga löntagare har. Vad ska det krävas för att folk ska sätta ner foten och agera över orättvisorna?

Håkan
Gäst
Håkan
8 January, 2021 07:30

Han har varit rikspolis chef! – Han har hållhakar på makteliten i Sverige. Det finns mycket skit där som ingen vill att det kommer ut.
-Han sitter säkert och får vara med en omgång till!

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
8 January, 2021 05:41

Ove Nordström.
Problemet är väl att det inte går att få till någon förändring på fredligt vis.
Vi behöver/måste få med både polisen och försvarsmakten.
Ja, jag menar ett regelrätt folkuppror ifall någon undrar.

RGR
Gäst
RGR
9 January, 2021 10:30

Jag är all for folkliga uppror, men den typ av militärkupp du efterlyser skulle bara byta ut en korrumperad elit mot en ny, antagligen värre. Det skulle bara bli som i Sovjet eller Tyskland.

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
10 January, 2021 02:01

RGR
Du har rätt, militärkupp är inte något förstahandsval. Jag kan bara inte komma på hur man ska få bort den sittande eliten på annat sätt, men är öppen för alla förslag.

RGR
Gäst
RGR
11 January, 2021 10:57

Koordinerade strejker, demonstrationer, aktioner, opinionsbildning, fackligt gräsrotsarbete och långsiktigt folkrörelsearbete är ett beprövat och fungerande sätt att få till förändringar i samhället. Sedan får man inte glömma att rösta i valet heller.
Men jag misstänker att du och jag har, minst sagt, väldigt olika visioner om vilka samhällsförändringar som krävs…

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
11 January, 2021 04:12

RGR
Alla sätt är bra utom dom dåliga.
Huruvida vi har olika visioner eller ej vet jag inte, men prio ett är att det blir någon varaktig förändring som gör skäl för namnet

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
11 January, 2021 09:27

Vårat samhälle är tyvärr uppbyggt av ryggdunkare för ryggdunkare.
Varit med i några föreningar, o jobbat hyfsat länge, så ja känner till hur det kan fungera.
skulle vara förbjudet i svensk lag att ha osjäliga anställningsavtal.
Iallafall skulle alla behandlas lika i kronor o ören.