Gå direkt till Nyheten (Krävde negativt drogprov av pappa som ville träffa barn)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Krävde negativt drogprov av pappa som ville träffa barn

Publicerad Monday, 11 January 2021, 14:10 av Björn Smitterberg

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar socialförvaltningen i Lidköping för att den krävt att en pappa skulle lämna drogtest för att få träffa sina barn.

Situationen inleddes för snart två år sedan då socialtjänsten fick flera orosanmälningar om att föräldrarna i en familj missbrukade narkotika. Barnen omhändertogs – dock inte med hänvisning till lagen om vård av unga utan för att föräldrarna frivilligt gick med på att barnen skulle få ett tryggare boende.

Just det faktum att barnen lämnades frivilligt och inte enligt LVU innebär enligt JO att det var fel att kräva att pappan skulle lämna urinprov för att visa att han inte missbrukade.

Pappan hävdade att han inte behövde lämna prov, utan menade att eftersom hela saken var frivillig behövdes inte provtagning. Pappan kallades till provtagning flera gånger, och kom en gång och var då uppenbart påverkad.

Socialtjänsten krävde att han skulle lämna negativt svar på tester innan han skulle få träffa barnen. Detta, menar JO, är värt kritik. Det är upp till varje människa att acceptera eller motsätta sig provtagning när det inte finns lagliga krav på provtagning.

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronson
Gäst
Ronson
11 January, 2021 04:08

Om socialförvaltningen försöker skydda barnen får de på pälsen! Om de INTE gör detta får de på pälsen! Inte lätt att göra olika viljor och regler till lags!

Karlsson
Gäst
Karlsson
11 January, 2021 09:51

Då va de ju besvisligen ett fortsatt missbruk eftersom man kommer påverkad till provtagning.. frivilligt eller inte man ska väl ha barnets bästa i första hand och att ställa krav att föräldrar med bakomliggande missbruksproblem ska påvisa drogfrihet se till barnen och inte till ens eget ego

Lillan
Gäst
Lillan
11 January, 2021 10:55

Barns rätt till trygga föräldrar ska väl gå före föräldrars rätt till barn. Är pappan ren från droger så har han ju inget att dölja så då är det bara att ta provet om han vill sitt barn det bästa!

Brutus
Gäst
Brutus
11 January, 2021 11:03

Han är ju uppenbart nerdrogad. Bra av socialen!

Jomenvisst
Gäst
Jomenvisst
12 January, 2021 07:24

Om det är den person jag misstänker att det är så vet vi till 90 % att det är fortsatt drogmissbruk. Och har varit i många år. Och mannen ifråga har haft tillfälle och bokade tider att träffa sina barn. Men inte dykt upp el avbokat. Att inte det skrivs med i den här artikeln är ta men fan skandal.

Jomenvisst
Gäst
Jomenvisst
13 January, 2021 06:45

I artikeln framstår det som att han inte fått träffa barnen alls om han inte lämnar prover. JO kritiserar socialtjänsten för att inte det är satt ett LVU o då skall provtagning vara frivilligt. Att inte dyka upp varken provtagning el bestämda tider att träffa barnen på är väl god grund till kräva provtagning för att få träffa barnen.Därav är det skandal att JO ens kritiserar socialtjänsten.

abpot
Gäst
abpot
14 January, 2021 07:31

-Att det skall krävas ett utlåtande ifrån JO så ett barn skall få träffa sin förälder pga socialkontoret i Lidköping förhindrar att så ske borde leda till en ny och korrekt socialhandläggare som hindrar att detta kan ske!
-Bra gjort av JO som anmärker detta fel som beslutas av socialkontoret… Undrar hur många fler barn som förhindrats träffa sina föräldrar pga dessa oriktiga beslut?

Annelie
Gäst
Annelie
15 January, 2021 07:13

All eloge till socialtjänsten!!! Barnet i fokus. Självklart kan det bli fel i utredningar men om det kommit in en orosanmälan måste man väl ändå ana ugglor i mossen. Är såå tacksam när socialtjänsten agerar. Hellre ett fel där barnet kan flytta tillbaka till sina föräldrar än att blunda och ”offra” barnet för föräldrarnas skull.

abpot
Gäst
abpot
15 January, 2021 09:48

-Jag läste JO skrift på justitieombudsmannens egna sida.(Den är öppen för alla med en dator)… Inte ett ord om att den aktuelle föräldern skall ha problem med att lämna urinprov. Socialkontoret i Lidköping har ingen grund i att uttala sig om denne person som en missbrukare, de har begått flera fel i sitt utlåtande bla de rättsliga frågorna såsom regeringsformen samt föräldrabalken. -Det är katastrof att ansvarig handläggare och med det Lidköpings socialkontor uttalar sig som de gjort. Tur att det går att ifrågasätta det arbetssätt som de bedriver i sitt jobb.
-Jag tror personligen att handläggaren måste vart påverkad av alkohol då utlåtandes flaggades ut. Tur att föräldern vände sig till JO så att de inte sitter och fabulerar ihop öden för samtliga besökare vid den verksamheten som ansvariga finner vara lämpliga…

Lotten
Gäst
Lotten
18 January, 2021 08:21

Abpot skulle du kunna lägga ut länk på det du läst?

abpot
Gäst
abpot
18 January, 2021 05:19

-Det är bara att gå in på JO.se och skriva i sökrutan på sidan ordet Lidköping så finns allt att läsa kära Lotten