Gå direkt till Nyheten (Bil-laddning ska kunna ske vid alla slags bostäder)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bil-laddning ska kunna ske vid alla slags bostäder

Publicerad Friday, 15 January 2021, 11:07 av Redaktionen

Inte bara villaägare ska kunna ladda bilen hemma. regeringen vill att även hyresgäster och radhusboende ska kunna ladda bilen.

Regeringen ger i uppdrag till Energimyndigheten att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Boverket och Lantmäteriet. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Närmare 90% av laddningen av elfordon sker vid hemmet eller på jobbet när bilen står parkerad. Förutsättningarna för hemmaladdning skiljer emellertid sig åt mellan olika boendeformer. För boende i flerbostadshus, för boende med parkering i en samfällighet eller för dem som parkerar på gatan är det idag ofta svårare att få tillgång till laddinfrastruktur än för boende i villa med egen parkering.

Regeringens uppdrag är brett och syftar till att ge en helhetssyn på de problem som idag föreligger samt att lägga fram skarpa förslag på hur tillgången till laddning kan förbättras.

– Det ska vara enkelt att ladda elbilar, också för dem som bor i flerbostadshus eller har gatuparkering. Vi ser hinder som ska lösas, säger energiminister Anders Ygeman.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 augusti 2021.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
15 January, 2021 04:49

Välj rätt bostadsform.

Jonas
Gäst
Jonas
16 January, 2021 01:15

Det bör även vara vettiga priser. Alla som bor i tex villa kan ladda runt kronan per kWh i dagsläget och vid arbetsplatser, mataffärer, hyreshus borde det säljas till självkostnadspris (ca 1,5:-/kWh). Konstigt att inte fler affärsidkare ser möjligheter att det går att locka elbilsägare väldigt lätt genom att erbjuda dessa tjänster?
I Skövde centrum finns det tex 6st laddare på sandtorget för ord p-avg men tyvärr massor med laddare i det nya p-huset som bara laddar 1,4kw. I Skara har de tyvärr börjat ta 2,50/kWh med nån krånglig app vilket är alldeles för dyrt för långsamladdning och endast ett fåtal laddhybrider laddar. I Götene finns det bara en laddplats och ytterligare en ny krånglig app och 3(!) kr/kWh. I Vara har de ett ännu krångligare system där man betalar 25:-/ 30min vilket blir över 5:-/kWh eller dyrare om du har långsam laddning. Dessutom är de inte lastbalanserade (förutom i p-huset i Skövde) och utnyttjar inte maxkapaciteten i ledningarna samt är felplacerade. Regeringen måste nog styra upp detta med regler och stöd om det ska blir någon hållbar utbyggnad av laddstolpar med vettiga placeringar och lastbalanserade med vettiga priser.