Gå direkt till Nyheten (Optimism bland företag i Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Optimism bland företag i Skaraborg

Publicerad Wednesday, 20 January 2021, 10:34 av - Inskickat material

Den västsvenska konjunkturindikatorn för januari vittnar om en framtidsoptimism i Skaraborg som på lång sikt uppvisar den högsta nivån på tre års tid, dock utifrån ett lite tuffare utgångsläge än normalt. På kort sikt ses även en förbättring i konjunkturförväntningarna jämfört med föregående månad.

– Företagspanelens förväntningar pekar starkt uppåt på tolv månaders sikt vilket är glädjande, säger Handelskammarens regionchef Bjarne Pettersson och fortsätter:

– Samtidigt befinner sig många i en fortsatt tuff situation. Våra mätningar tyder på att det västsvenska näringslivet ivrigt längtar efter att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Det talas om ett uppdämt behov av konsumtion hos många, vilket resulterat i att många analytiker och företagsledare spår en snabbare återhämtning än vid tidigare kriser.

Ett tecken på detta uppdämda behov är att flera stora resebolag nyligen rapporterat en kraftigt ökad efterfrågan på semesterresor, ett fenomen som tros vara kopplat till positiva vaccinnyheter.

Att vaccinationer nu har påbörjats tros vara en bidragande faktor till ökad optimism och konsumtionsbenägenhet. För att kunna accelerera oss ur krisen hänger mycket på att vaccinationsprogrammen fortskrider enligt plan.
– Tanken hos många är att vaccineringen möjliggör en mer normal vardag och förhoppningsvis ett slut på nedstängningar runtom i världen, något som i nuläget utgör ett ständigt hot mot ekonomins återhämtning, säger Bjarne Pettersson.