Gå direkt till Nyheten (Jurist om blyförgiftad mark; Kommunen var delaktig)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jurist om blyförgiftad mark; Kommunen var delaktig

Publicerad Thursday, 28 January 2021, 15:10 av Björn Smitterberg

Advokatfirman Nordic Law i Göteborg har presenterat en juridisk genomgång över ansvaret för att det finns blyförgiftad mark i tre fastigheter mellan nuvarande Rörstrandsfastigheten och Vänerstranden.

Det är också olika bedömningar som nu lämnas. Allt tyder på – även om avtalet inte finns kvar – att utfyllnaden med olika massor, blandat med avfall från porslinstillverkningen och glasyrarbeten – skett i samförstånd mellan Porslinsstaden AB och kommunen.

Porslinsstaden AB slutade deponerasitt avfall vid en tidpunkt som inföll innan nuvarande miljölagar trädde i kraft. Däremot finns det en möjlighet att Lidköpings kommun skulle kunna vara ansvarig för vad som lagts i deponin som fyllts ut i Vänern. Det är också möjligt att bly läckt ut i Vänern.

Sedan drygt 20 år finns regler på hur ägare av mark kan ställas till svars efter att mark förvärvats – då kom lagen om att den som köper en mark också köper ansvaret för marken.

Juristen gör ingen tydlig signal om hur ansvaret ska fördelas utan utlåtandet tycks utmynna i att ingen kan ställas juridiskt ansvarig för det som skett och som nu föranlett att markområden fått beträdnadsförbud.