Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Julstjärnor lyser…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Julstjärnor lyser…

Publicerad Friday, 29 January 2021, 13:10 av Björn Smitterberg

Antagligen är det så att många ännu inte varit på sin ordinarie arbetsplats efter julledigheten. För än lyser det elektriska juleljus i fönster på flera håll. Ja, nu är det ju mindre än tio månader till de ska tändas igen – så det kanske blir julbelysning året runt? En protest mot pandemin – om nu pandemin bryr sig.
Undrar hur världen ska klara sig – nu när den är isolerad från Sverige.

Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till hela världen – men undantaget är länderna i EU. Ja, och Danmark förstås. Bakgrunden är att i de fallen ska vi svenskar  inte behöva några råd – vi ska veta läget ändå.

En pandemieffekt ska bli spännande att följa; Är kommunfullmäktiges och andra politiska möten lagliga? Luleå spelar huvudrollen, samt en suppleant i dess fullmäktige. Han hittade nämligen en passus i kommunallagen som säger att det inte räcker med att använda digitala möten om deltagarna inte kan se varandra. En domstol gav suppleanten rätt, Luleå fick ta om sitt möte och för ändamålet hyra en så stor lokal att ledamöterna satt med ordentligt avstånd från varandra.
Nu är domstolsbeslutet överklagat och något resultat av den överklagan har inte nått redaktören när detta skrivs.
Det kan bli en intressant sak det här – om kommunfullmäktiges i Lidköping senaste sammanträden ogiltigförklaras.
Man kan säga mycket om det – men det här med omröstningarna i de båda senaste mötena kan ju för en lekman tyckas vara knepiga, när ordföranden också fått ändra sig och tillåta rösträkning genom votering. Det kan lätt övergå att bli beslut enligt gissningar.
Att begära votering vid digitala möten, där deltagarna  vanligtvis har sina mikrofoner avstängda, kan ta ett ögonblick och klubban faller tidigt.
Säkert är det här ett dagligt samtalsämne i Stadshusets mellanvåning. På den sitter nämligen dom som sitter högst i kommunen. Kraften kanske kommer ovanifrån, för precis ovanpå sitter Lidköping Elnät.

Några tror kanske att redaktören isolerat sig helt. Det är nästan rätt. Men inte helt. Inte helt olikt seriefiguren Fantomen lämnar redaktören sin djupa grotta och går på Lidköpings gator ibland. Då förfasas fanto… fel, redaktören, av alla skyltfönster som gapar tomma.
Var ska detta sluta?
Denna vecka meddelade kommunen att nu börjar utbyggnaden av Kartåsen så det blir mer mark  för affärer, tjänster och varor ännu längre från centrum – till ett område dit inte ens bussarna kör. Politiker brukar leende berätta om hur eftertraktat det är med verksamhet på Kartåsen. I nästa andetag försöker man finna verktygen för att rädda centrum. För ett par år sedan arbetades intensivt för att Lidköpings centrum skulle bli utsett till Årets Stadskärna i Sverige. Den tanken är död nu, men utvecklingsarbetet ska fortsätta. I år har ju Lidköping födelsedag att fira.

Det är bara några veckor sedan det regnade guldpengar  över ett område i Lidköping. Nu – när gränsen är stängd – kanske man kan våga sig på en Norgehistoria:
Hemma hos Ole ringer telefonen och han svarade.
– Hej, säger rösten i telefonen. Om du svarar nej på den första frågan vinner du tio miljoner. Är du beredd.
– Jaa.

/God helg