Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström städar i sitt arkiv:
Kung Carl Gustaf invigde Rörstrandsutställningen 1976)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström städar i sitt arkiv:
Kung Carl Gustaf invigde Rörstrandsutställningen 1976

Publicerad Thursday, 04 February 2021, 10:20 av Tore Sahlström

Som pensionerad tidningsfotograf minns man en del episoder under sina verksamma år.
Nu på äldre dar så har jag gått igenom sparade tidningsurklipp samt en del sparade bilder. Dessa har legat i kartonger i min källare. När det nu råder pandemi-tider och man är hänvisad att stanna hemma så är det ett ypperligt tillfälle att slänga och sortera gamla mediaminnen.

Ett tidningsurklipp som jag har hittat härrör från min tid på lokaltidningen NLT. Torsdagen den 17 juni 1976 invigde Carl Gustaf Rörstrands utställningen endast två dagar innan han gifte sig med Silvia Sommerlath. Ett stort pressuppbåd följde kungen och hans blivande gemål vid besöket på Rörstrandsfabriken och även senare på Läckö.

Det då nya Rörstrandsmuséet 1976 ritades av stadsarkitekten Patrick Darling Lidköping och han fick enligt tidningen många lovord av gästerna på invigningen.

Muséet invigdes med en kunglig klockringning. Efter invigningen vankades det en lunch på Näcken. Här bjöds en Lidköpings specialitet, sikrom från Spiken på rostat bröd med lök och ägg. Efter det så serverades kalvfilé.

När majestätet äntrade Rörstrand togs han emot med kungsången – och för att det skulle klinga alldeles extra hade man lånat några från Kören Harmoni.

Under lunchen fick kungen en lysningspresent från Rörstrand, jubileumsservisen Sylvia skulle passa den blivande drottningen.

Många lokala celebriteter var inbjudna till festligheterna. Några av dessa var konstnärinnan Hertha Bengtsson, kommunalrådet Lennart Blom,  landshövdingen Karl Frithiofsson med fru Kajsa, Rörstrandslegendarerna Bertil Lundgren, Gunnar Nylund och Carl Harry Stålhane, VD Fredrik Wehtje, Helge Källsson med fru med flera.

En liten rolig episod var när kungen av Sverige var på väg ut till Läckö slott och passerade Otterstads kyrka. Här mötte han en syn som överraskade honom. Bilburen ungdom i Lidköping eller som vi i dagligt tal säger raggare demonstrerade utmed färdvägen. Raggarna krävde med plakat på sina bilar en motorgård i stan, en aktion som ungdomarna tyckte skulle vara påpassligt bra när så mycket pressfolk följde kungakortegen.

Många journalister och fotografer stannade mycket riktigt på platsen. Kungen stannade däremot inte, inte heller saktade kungen farten vilket enligt polisens rapport till ungdomarna hade sagt att man skulle göra.

Textens uppgifter är saxad från skribenten för detta tillfälle, min skrivande kollega-Puck alias Gun Ljungblom