Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Brrr)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Brrr

Publicerad Friday, 05 February 2021, 12:28 av Björn Smitterberg

Det är ett ovanligt vackert väder. Nästippen och örsnibbarna mår väl inte som bäst vid de dagliga promenaderna. Och de som har uppvärmning med elanslutning i någon form känner hur plånboken lättar. På morgonen i dag var spotpriset på el 2 kronor per kilowattimme. Till det kommer skatter och överföringsavgifter, och inte minst nätavgifter som är konstigt konstruerade.

Elnätsföretag kan faktiskt sätta taxor som få andra företag kan göra. Det har diskuterats i åratal. Det finns faktiskt enstaka nätföretag som tar betalt för framtida satsningar i elnät – satsningar som aldrig sker, eller ständigt skjuts upp. På vissa platser – exempelvis villaområden – kan det vara synnerligen lönsamt att vara nätägare.
Gång på gång lovas översyner av systemet – men det händer inget.
Kraftavbrott i politisk vilja?

Denna vecka har varit ovanligt politisk i Lidköping. Praktiskt taget alla nämnder har sammanträtt – mest på avstånd. Och nu samlas alltfler berättelser om det gångna året. Märkvärdigt nog är det pengar  som politiker helst vill redovisa. Gärna att man fått pengar över. Verksamhet är man inte lika tydliga med utan nöjer sig ofta med att tacka medarbetarna för gott arbete.
När det blir pengar över i en större omfattning brukarredaktören fråga vad som inte blivit gjort eftersom det är pengar kvar. Svarande politiker brukar tänka efter innan svaren kommer – det är inte lika självklart att redovisa vad som inte gjorts.
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens svar: Personalen deltar inte i kurser och sammanträden på andra orter längre – det handlar om miljonbelopp i insparade resekostnader. Ove Brodin som är förvaltningschef sa att tidigare var han på sammanträden i Skövde ett par gånger i veckan – sedan i våras deltar han per distans.
Barn- och skolförvaltningen har också fått mycket pengar över, flera miljoner. På min fråga blev svaret att det faktiskt handlar om statsbidrag som oväntat kommit och som inte behövts. Återbetalning?
Andra har lyckats gneta och spara och fått pengar över – en del projekt har blivit uppskjutna och därför inte blivit av. Kultur- och Fritidsnämndens ekonomi är orolig med tanke på alla pengar man vill kunna ge ett ekonomiskt blödande föreningsliv.
Mycket handlar om pandemin. Ett par ljuspunkter i mörkret:
– Vi måste nog snart börja tänka postcorona, sa kommunalrådet Jonas Sundström i onsdags – alltså tänka på återstarten av samhället.
– Vi behöver planera för en festlighet som sätter fart på Lidköpings näringsliv efter coronan, sa moderaten Mathias Andersson vid Kultur- och fritidsnämndens pressinfo på torsdagen.

Nu gäller det att inte vrida på kranarna för snabbt – för i rören finns tredje vågen av pandemin.


Ibland får man ha löparskor när man vill köpa ägg… (foto: redaktören)

Gråtfärdigt på nämnden? Det var – intygade flera flera politiker på pressinformationen efter mötet med barn- och skolnämnden – känslosamt när politikerna på tisdagen diskuterade det gångna året och de fina resultaten för skolorna och förskolorna.
Frågan är självklar: Grät politikerna på mötet???

Inte nog med att den som köper elbil eller hälftenhälften-bil får hjälp att betala den av andra skattebetalare. Nu har en också föreslagit att få nedsatt elnätsavgift för att han har bil.
Men det har Lidköping Elnät sagt nej till – ingen får gynnas.

Kosläpp!
Veckans bildfråga i Lidköpingsnytt lockar till flera hundra deltagare varje vecka. Denna vecka blev det lite roligt. Den handlade om studentutspring – men det var läsare – Ronny Carlsson var den förste – som föreslog svaret: Kosläpp.
Hur kunde det bli så? Humor mitt i verkligheten. Det var inget illa menat om varken studenter eller kor, det handlade om att tolka en grynig bild.

Regeringen ombildades i dag.
Redaktören trodde att statsministern skulle ringa och erbjuda ett jobb. Men icke, aldrig får man sin välförtjänta uppskattning.

Förfrys inte några utstickande delar i helgen! Njut bara.

/God Helg

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
5 February, 2021 01:43

En sån här klar, och kall dag är det tur vi har våra vindkraftverk…. (ironi)

Åke Fajerarsson
Gäst
Åke Fajerarsson
5 February, 2021 03:33

Alltid givande att läsa dina funderingar runt händelserna i vår lilla stad.