Gå direkt till Nyheten (Jourhavande präst fyller 65 år – men går inte i pension)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jourhavande präst fyller 65 år – men går inte i pension

Publicerad Sunday, 07 February 2021, 09:00 av Redaktionen

Jourhavande präst är en tjänst i samarbete med SOS Alarm via 112. Svenska kyrkan gör detta som en samhällsinsats. Detta samarbete har funnits sedan 1956. Tjänsten är öppen för alla – både troende och icke troende, medlem och icke medlem.

Genom Jourhavande präst erbjuder Svenska kyrkan akut själavård, samtals- och krisstöd. Tjänsten är gratis via telefon, chatt eller digitalt brev och bemannas av präster i Svenska kyrkan.

Allt som sägs i samtalet stannar mellan dig och prästen som har absolut tystnadsplikt. Jourhavande präst kompletterar den själavård som erbjuds i församlingen.

Ringa kan du göra alla dagar mellan kl. 21.00 och 06.00. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Läs mer på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/ring

Chatta  gör du alla dagar mellan kl. 20.00 och 24.00. Gå in på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta

Ingenting sparas varken det du skriver eller prästens svar. Allt krypteras och försvinner när chatten stängs ner eller tiden gått ut.

Digitalt brev kan du skriva dygnet runt. Gå in på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skrivdigitalt-brev. Här skapar du användarnamn och lösenord som du också använder när du hämtar ditt brev. Det är viktigt att du kommer ihåg användarnamn och lösenord eftersom de inte går att återskapa. Du kan hämta ditt svar inom 24 timmar och det finns tillgängligt för dig i 15 dagar.

Svenska kyrkans tretton stift samverkar i uppdraget Jourhavande präst. Det betyder att alla stift är representerade under ett jourdygn. I Skara stift organiseras Jourhavande präst sedan 1 januari 2017 som en fast grupp själavårdande präster vilka svarar på samtal i telefon och chatt samt på brev i digital form.

-Under pandemin har tillgängligheten för Jourhavande präst utökats. Utökningen på chatten permanentades från årsskiftet och på telefon öppnar tjänsten redan kl 17 fortsatt under årets första månader med eventuell förlängning efter mars, säger Eva Månsson Carleheden som är samorndare för Jourhavande präst i Skara stift.

Under jul-och nyårshelgerna gick det att nå en präst dygnet runt på såväl telefon som via chatt.

-Jourhavande präst startade för 65 år sedan. Eftersom människans grundvillkor är bestående, en del frågor blir svårare när det mörknar eller när morgonen gryr och andra kanske bara kan uttryckas i anonymitet och med tystnadsplikten säkrad kommer Jourhavande präst fortsätta vara tillgängligt vid dessa dygnets tider även framöver, säger Eva Månsson Carleheden.
__________________
Foto: Magnus Aronsson