Gå direkt till Nyheten (Debatt: En ny framtid för kollektivtrafiken)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: En ny framtid för kollektivtrafiken

Publicerad Tuesday, 09 February 2021, 09:26 av Insändare

– Att både ha förlorat resenärer och miljoner i biljettintäkter kommer att påverka kollektivtrafiken de kommande åren.
Det skriver socialdemokratiska regionrådet Alex Bergström i en debattartikel.

En ny framtid för kollektivtrafiken

Under många år har antalet skaraborgare som reser kollektivt ökat. För mig som kollektivtrafikpolitiker kändes den utveckling mycket positiv. Från det att covid-19 hänsynslöst slog till i samhället har kollektivtrafiken förlorat miljoner i antalet resor. Att både ha förlorat upp till 30–40 % resenärer och 100-tals miljoner i biljettintäkter kommer att påverka kollektivtrafiken de kommande åren.

Pandemin är på många sätt unik. Vem pratade om smittsäker buss- eller tågresa för ett år sedan? Eller smittsäker färdtjänst? I dag är det en realitet. För oss socialdemokrater hänger förtroende för kollektivtrafik och säker resa ihop. Både operatörerna, utifrån personal och resenärer, och vi politiker behöver inkludera ”smittsäker kollektivtrafik” i dessa samtal.

Pandemin ger också kollektivtrafiken en möjlighet att påskynda den nödvändiga förändringen till ett än mer miljövänligt resande. Mer än 85 % av busstrafiken körs idag på förnyelsebara drivmedel. Teknikskiftet, med elektrifiering i stadstrafiken och biogas/förnyelsebara drivmedel på linjerna mellan våra kommuner i Skaraborg, är nästa steg för mer hållbart kollektivt resande.

För att denna utveckling ska kunna ske i Skaraborg är det viktigt att elnätskapacitet kan tillgodoses från de depåer som ska ladda elbussarna. Här kan säkert lärdomar tas från exempelvis Lidköping, som sedan snart två år tillbaka har en stadstrafik som är helt elektrifierad.

Pandemin har också visat hur snedfördelad stadsytan är mellan cykel och bil. Även om många skaraborgare inte kan ta cykeln till jobbet eller studierna finns det ändå goda skäl att förbättra möjligheterna. För att öka antalet bör Skaraborgs kommuner, vi kollektivtrafikpolitiker på regional nivå och arbetsgivare med gemensam kraft främja cykelpendling.

För oss socialdemokrater är det angeläget att kollektivtrafiken känns smittsäker, mer miljövänlig och inkluderar alternativ som cykelpendling, även när Folkhälsomyndigheten och regeringen släpper på restriktionerna.

Alex Bergström (S), regionråd och 2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 February, 2021 09:42

Hur klimatsmart är det att tillverka elbussar i Kina och transportera hit?