Gå direkt till Nyheten (Föreslår utökat bostadsområde vid Esplanaden
Kan bli bostäder med 10 våningar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föreslår utökat bostadsområde vid Esplanaden
Kan bli bostäder med 10 våningar

Publicerad Thursday, 11 February 2021, 13:45 av Björn Smitterberg

350 nya lägenheter kan det bli i kvarteret Skäran som nu föreslås få en omfattande förändring med byggnader på upp till 10 våningars höjd.

Kvarteret Skäran ligger längs Esplanaden, mellan Nonnens väg och Lunnelidsvägen. Här finns redan bostadshus men en förtätning föreslås nu som påverkar flera fastigheter i kvarteret Skäran, Spettet, Lilleskog, och Dalängen. Vissa byggnader föreslås bli rivna, andra ombyggda. Ägare förutom kommunen är AB Bostäder.

Nu kommer politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden få avgöra om den nya detaljplan ska ställas ut – och förstdärefter kunna bli antagen. Planförslaget innebär en förtätning med nya bostäder bl a. Först därefter börjar det verkliga detaljplanearbetet.

I det förslag som nu föreligger föreslås bl a:
– Kvartersbebyggelse i tre till tio våningar med cirka 350 bostadslägenheter som utformningsmässigt ska samspela med omkringliggande bebyggelse.
– Lokaler för centrumverksamheter. · Gemensam parkeringsanläggning, p-hus och övrig parkering för bil och cykel.
– Grönskande innergårdar med dagvattenhantering.
– Omgestaltning och omdisponering av del av Esplanaden och del av Hästhagsvägen.
– Ersättning av biotopskyddad trädallé längs Esplanaden.
– Nya kvartersgator inom kvarteret Skäran.
– Förutsättningar för byggnation av skyddsrum.
– Område för teknisk anläggning, transformatorstation

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Blivande pensionär
Gäst
Blivande pensionär
11 February, 2021 02:23

Förtätning av innerstan !
Då kommer kösituationen bli ÄN värre än den är idag.
Ren idioti att man inte löser infrastrukturen FÖRST innan man planerar nya boenden. 3/4 av lägenheterna måste vara garanterad bilparkering kopplad till lägenhets innehavet. Alla varken Ken eller vill cykla eller åka buss, åtminstone inte med dagens tidtabeller.

Dag Sol
Gäst
Dag Sol
11 February, 2021 03:05

Då ryker solen på din balkong Göran Mörby.

Malin
Gäst
Malin
11 February, 2021 04:36

Håller med “Blivande pensionär”
Infrastrukturen måste lösas, det går inte att hela tiden planera nygyggnation, men inte hur folk ska ta sig från och till dessa bostäder.
Det är illa nog som det är idag.

Lillan
Gäst
Lillan
11 February, 2021 05:25

Vad hände med att Lidköping fick bygga max 4v förr eftersom det är lermark? Är det ändrat? Vill vi ha ras som Norge hade nyss..!?

Leif
Gäst
Leif
11 February, 2021 05:44

Vaddå 10våningar på sjöbotten

Magnus
Gäst
Magnus
11 February, 2021 07:45

Och jag förmodar att kommunen kommer strunta fullkomligt i de som redan bor runt det området?

Johan
Gäst
Johan
11 February, 2021 08:39

Centrumverksamheter? Skall ni ta död på centrumhandeln ännu mer?

Pelle Pilsner
Gäst
Pelle Pilsner
12 February, 2021 01:47

Jag tror de kommer att påla ner till fast grund innan husbyggnationen startar. Och ja, kommunen struntar i de som bor i området. Pålning innebär oljud o skakningar på kringliggande bostäder. Personligen är jag ordentligt trött på denna “förtätning”. Ska stan växa så är det bättre i ytterkanterna! Tror vissa politiker fått storhetsvansinne :(

Mimmi
Gäst
Mimmi
12 February, 2021 09:32

Tror det börjar bli dags att visa kommunen och politikerna att det finns gränser för detta storhetsvansinne! Att politikerna inte bryr sig om själva området eller de som redan bor där, är inget nytt. Infrastrukturen har de nog inte ens funderat på, för de inte gjort innan. Vad är nästa steg? Bygga bort skogen, då kommunen har köpt mark intill för att det var bra för ‘rekreation’? Parkeringshus, centrumverksamhet, 350 lägenheter…vi bor i Lidköping, inte i Stockholm & kommunen kommer bokstavligen bygga bort staden och det centrum som redan finns. Stoppa detta vansinne, det är PINSAMT hur kommunen kan komma förstöra ett helt område och för hundratals människor! Hållbar utveckling? Tror inte det….det är bara ett rent storhetsvansinne!

Robert
Gäst
Robert
12 February, 2021 10:06

Till skillnad från övriga kommenterande är jag klart positiv. Förtätning av stadskärnan är helt rätt väg att gå. Vad gäller kommunikationerna är jag fortfarande lika konfunderad över Lidköpingsbornas behov av att köra bil överallt. Har man inte märkt att staden lämpar sig utmärkt för cykel? Bor och jobbar man innanför stadsgränsen finns ingen anledning till att köra bil i den här staden, det tar snarare längre tid än att cykla.

Per
Gäst
Per
12 February, 2021 10:59

Tror inte det är storhetsvansinne, beror snarare på komplex och de behöver bygga sina höga fallossymboler för sin egen självkänsla.

Nisse
Gäst
Nisse
12 February, 2021 10:07

Man undrar ju lite hur ni tolkar “Gemensam parkeringsanläggning, p-hus och övrig parkering för bil och cykel.”. Att bygga områden i “ytterkanterna” är just en metod som används i storstäderna, men om det är lyckat vet i sjutton – lär ju inte sänka trycket på infrastrukturen.

Magnus
Gäst
Magnus
13 February, 2021 09:55

Förtätning av Lidköping kan nog behövas men tittar man på detta område, vad som finns där nu och vad som planeras så blir jag lite fundersam. Var går gränsen mellan förtätning och dumhet?

Gurkan
Gäst
Gurkan
13 February, 2021 12:53

Här haglar okvädinsorden tätt, som vanligt när något föreslås som några inte gillar. Hur utrycker ni er egentligen? Storhetsvansinne? Fallossymboler? Till alla ni som gnäller och gnäller på att stan utvecklas…när skulle vi plomberat Lidköping? 1950? 1960? Eller var stan klar på 1970-talet? När skulle vi sagt stopp för barnafödande? Husen som det pratas om här är så dåliga att dom måste rivas. Det har det skrivits om förut. Är det inte läge då att göra nått nytt på platsen? Det är dyrare idag att bygga lägenheter än det var på 60-70 talet. Så gör att få ekonomi i bygget är det nödvändigt att öka antalet lägenheter. Eller ska det byggas för lite lägenheter så att vi kan gnälla på det istället? Eller är det gnällandet ni vill åt?