Gå direkt till Nyheten (I dag tänds tusentals ljus för barn med cancer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag tänds tusentals ljus för barn med cancer

Publicerad Monday, 15 February 2021, 08:16 av - Inskickat material

15 februari är internationella barncancerdagen, då uppmärksammas barn med cancer runt om i världen. I Sverige anordnas en digital ljusmanifestation för att synliggöra de som drabbas och de som lever med de livslånga komplikationer som ofta följer efteråt.

– Varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Ljusmanifestationen blir något att samlas kring under internationella barncancerdagen och vi hoppas att många vill dela med sig av sina erfarenheter eller ta del av andras, säger Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.

Normalt sett anordnas fysiska ljusmanifestationer runt om i landet under internationella barncancerdagen. Till följd av rådande pandemi blir årets ljusmanifestation digital – på Barncancerfondens ljussajt kan alla tända ett ljus för någon som drabbats. Förhoppningen är att tusentals ljus ska tändas.

Normalt sett arrangeras ljusmanifestationer runt om i landet på internationella barncancerdagen. I år blir manifestationen digital

Även regeringen uppmärksammar dagen genom samtal och dialog för förändring. Statsminister Stefan Löfven träffar 13-åriga Nike för att höra om Nikes erfarenheter av att genomgå en cancerbehandling. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi möter Barncancerfonden för att prata om hur vuxna barncanceröverlevare faller mellan stolarna i socialförsäkringssystemet.
–  Jag ser framemot att möta Ardalan Shekarabi för att prata om hur samhället kan stötta den som överlevt barncancer. Man kan tro att livet återgår till det normala för den som överlevt barncancer, men inget är mer fel. Sju av tio är fortsatt drabbade och alldeles för många lever i social och ekonomisk utsatthet. Jag är glad över att regeringen vill veta mer om hur barncancer slår mot alla aspekter av livet men för många också livet ut. Jag ser framemot att prata om lösningar som gynnar många, säger Thorbjörn Larsson.

Om barncancer:
– Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
– Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige.
– Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
– 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.
– Barncancerfonden är den största finansiären av barncancerforskning i Sverige.

Om internationella barncancerdagen
– Infaller varje år den 15 februari.
– Uppmärksammas på flera platser i världen.
– Syftar till att öka medvetenheten och kunskapen om barncancer och visa stöd för de barn och familjer som drabbats.
– Uppmärksammas i Sverige genom ljusmanifestation som i år sker digitalt via Barncancerfondens ljussajt.