Gå direkt till Nyheten (Kräver åter att Hamnstadsavtalet fullföljs)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kräver åter att Hamnstadsavtalet fullföljs

Publicerad Monday, 15 February 2021, 14:11 av Björn Smitterberg

De företag, förutom AB Bostäder, som ingått i konsortiet för att utveckla och bygga Hamnstaden kräver att få fortsätta med avtalet. Företagen har tidigare blivit ensidigt uppsagda av kommunen som anser att förutsättningarna som fanns när avtalet skrevs inte längre gäller.

Det är HSB, Riksbyggen, Senäte Fastigheter och Skeppsviken Fastighet som gemensamt vänt sig till advokat och kräver att konsortiets avtal fortsätter att gälla.

Nu har ett nytt brev kommit från Frii Advokatbyrå som företräder företagen.

Kommunen har bl a hävdat att utfästelsen i ursprungsavtalet gällde marköverlåtelse, och det kan inte ske. Men företagen hävdar att avtalet gällde mycket mer. Dessutom anser advokaten och företagen att kommunen kunde ha påverkat avtalets utformning från början men det skedde inte.

– Det finns inte något sakligt skäl till att företagen och kommunen inte ska fortsätta, och även kunna komma överens utifrån förändringar som behövs i samverksansavtalet från 2009.

– Det finns inget som medför att kopnsortiet av företag inte är fortsatt lämplig samarbetspartner i projektet, skriver advokatbyrån.

______________________
Läs tidigare artikel – klicka

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leif
Gäst
Leif
15 February, 2021 08:13

Skrota hela projekt hamnstaden.
Det kommer att bli för dyrt.
I Lidköping finns mycket med mark att bygga lägenheter på.
Börja med marken från kronocampingen till båtgårde för de som vill bo med utsikt över Kinneviken.
Sedan med skogen frå Dalängsskolan till Rådarondellen.
Marken från hamninloppet till “gamla” reningsverket kan bli en park.

Roger
Gäst
16 February, 2021 04:10

Leif vilket urdåligt förslag hur tänkte du där?marken från kronocampingen till båtgården skall tillhöra allmänheten och inte bara tillhöra ett fåtal som har kommer att ha råd .

J
Gäst
J
16 February, 2021 10:04

Att bygga Hamnstaden kommer aldrig någonsin bli billigare än nu. För varje år som går blir det bara dyrare. Hamnstaden kommer attrahera personer att flytta till Lidköping och betala skatt här. Hamnstaden kommer få pensionärer i stora hus att kunna tänka sig byta boende vilket gynnar trångbodda barnfamiljer som letar hus. Bygg Hamnstaden och gör det nu. Allt annat är totalt uteslutet.

RGR
Gäst
RGR
16 February, 2021 10:21

Att marken bör saneras är självklart, det går inte att önska bort föroreningarna, men vad man ska använda den till sen efter att man grävt bort skiten är en annan fråga. Det kanske vore vettigare med ett rekreationsområde som alla kan använda.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
17 February, 2021 10:01

I Trollhättan har man precis sanerat marken i ett gammalt industriområde och ska bygga bostäder. Det borde inte vara svårare i Lidköping. Finns väl dessutom statsbidrag att få för sådan sanering.

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
17 February, 2021 02:29

Har marken tillräcklig bärighet för att tåla höghus? Gammal sjöbotten och soptipp. Har verkligen tillräckliga geologiska undersökningar gjorts på detta?