Gå direkt till Nyheten (Chaufför “som inte kunde bromsa” åtalas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Chaufför “som inte kunde bromsa” åtalas

Publicerad Tuesday, 16 February 2021, 15:57 av Björn Smitterberg

I dag väckte åklagare åtal mot den lastbilschaufför som i maj 2019 slog larm om att hans bil inte gick att bromsa. Åtalet gäller grovt falsklarm.

Det var på E20 på väg från Alingsås och norrut som föraren larmade om att ekipaget – en tungt lastad lastbil med släp – inte kunde bromsas. Färden slutade på en åker strax söder om Lundsbrunn.

– Chauffören har ringt polisens larmcentral och meddelat att hans fordonsekipage, lastbil med släp, hade förlorat möjligheten att bromsa och att han inte kunde sänka hastigheten på fordonet, skriver åklagaren i åtalet.

– Hans uppgifter om att lastbilen saknade bromsförmåga visade sig senare vara felaktiga. De oriktiga uppgifterna om att lastbilen saknade bromsförmåga, och att det därmed också fanns fara för människors liv eller hälsa, orsakade stora störningar i trafiken på E20 med tillhörande påfartsvägar samt omfattande anspråkstagande av bland annat polisresurser, ambulanspersonal och räddningstjänst, vilket var onödiga säkerhetsåtgärder. Det hände den 20 maj 2019 på väg E20, mellan Alingsås och Lundsbrunn, Västra Götalands län.

Chauffören kan bli dömd att betaa för de kostnader larmet åsamkade. Samme man är även åtalad för att ha kört 135 km/tim på en 80-väg i Göteborg.

Fordonet togs i beslag och har genomgått omfattande tekniska undersökningar – och inget styrker chaufförens uppgifter om fel på bromsarna. Chauffören nekar till brott.