Gå direkt till Nyheten (Chans för museer att öppna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Chans för museer att öppna

Publicerad Wednesday, 17 February 2021, 09:33 av Björn Smitterberg

I dag meddelade kulturminister Amanda Lind nya föreslagna regleringar som ska göra det enklare för museerna att ta beslutet att återöppna när smittläget tillåter.

–  Äntligen kommer beskedet som museerna väntat på. Vi har haft tät dialog med kulturdepartementet om det paradoxala i hur museerna med sina smittsäkra lokaler har tvingats stängas medan handeln har kunnat haft öppet. Museerna är samhällsviktiga platser i en orolig tid. Det är viktigare än någonsin att möta besökarna, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.

Förslaget innebär att museerna ska kunna förhålla sig till besöksantal på liknande sätt som handeln idag kan göra. Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittspridningen i landet. Vilket besöksantal som kommer att tillåtas i olika lokaler kommer att föreslås av Folkhälsomyndigheten under remisstiden till den 26 februari.

Regeringen meddelade också att den är oroad av en möjlig tredje våg eftersom statistiken för smittan inte visar på tillbakagång. Nu förbereds för att kunnastänga idrottsanläggningar helt, att butiker ska kunna stängas m m – detta från 11 mars. Det varslas också om total nedstängning av restauranger.