Gå direkt till Nyheten (Rasmus Möller om fullmäktigemötet: Fullständigt i diket!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rasmus Möller om fullmäktigemötet: Fullständigt i diket!

Publicerad Tuesday, 23 February 2021, 16:18 av Redaktionen

– När Kjell Hedvall var kommunalråd var det ordning på socialdemokraterna, skriver Rasmus Möller i en kommentar över måndagens möten – varav kommunfullmäktiges möte ådrog sig skarp kritik från Lidköpingsnytt om brister i tekniken. Radio Lidköping har bett om ursäkt för att den spelade popmusik medan ett beslut fattades, men om den hackande och tidvis ljudlösa webbsändningen har inget sagts.
Här är Rasmus Möllers kommentarer.

Fullständigt i diket.

Måndagen den 22 februari kommer i Lidköpings politiska liv kommas ihåg som dagen det fullständigt rasade ihop. Det var nästan så jag saknade Kjell Hedvalls tid igår. Då var det ordning på Lidköpings Socialdemokrater. Under dagen hade vi möte med både kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Här är några av frågorna som havererade under dagen.

*   Majoriteten röstade fel i val av ersättare i hållbarhetsutskottet. Oppositionen fick alla platser. KD blir nu utan, och moderaterna har 3 av 10 stolar i utskottet. Efter 25 år i majoritet kan man ändå inte spelreglerna.

*   I debatten om badhus, där vi under 6 månaders tid fått skicka tillbaka ärendet flera gånger för att S nämndsordföranden inte klarat av att hantera frågan och komma överens, var vi äntligen i mål för beslut med ett underlag vi kunde acceptera. Nästan 400 miljoner i investering kräver att de är ordning på grejerna. Då passar S fd ordförande i arbetarkommunen, högt uppsats i S ledning på att såga förslaget för att de slår mot Folkets Park. Hans parti har hanterat frågan i 6 månader, de har haft chansen att prata om de.

*   Kring beslutet om ny kommunal värdegrund har S debatt med sig själva. På ena sidan kommunstyrelsen ordförande, på andra sidan 2 ledamöter för socialdemokraterna. Man kunde ju anta att de kunde tagit frågan om vem värdegrunden gäller för internt. Istället inför öppen ridå på kommunfullmäktige.

*   Införandet av kostnad för boendestöd har varit på tapeten sen i höstas. Antalet insändare, möten, informationer och underlag har varit massivet. Ändå kommer S till mötet med 2 partilinjer, man är för och emot samtidigt. Efter en skarp tillsägelse om att S får börja ha möten i partiet, så man vet vad man tycker, kastade majoriteten hela ärendet i papperskorgen. Undrar hur många timmars jobb och skattekronor man slarvat bort, på att inte vara överens internt.

*   På mötet fick oppositionen igenom att frågan om krogars öppettider ska beslutas om slutgiltigt och att kommunfullmäktige rekommenderar nämnden att gå på Skövdes modell med längre tid för middagen att ta slut. Något som efterfrågats. Detta har vi försökt få igenom i flera månader. Igår på kommunstyrelsen gick de igenom efter votering. Kommunstyrelsen ordförande (S) avstod från att rösta. Vi vann voteringen med 6-4.

*   Vi lyckades trycka igenom en återremiss för att räkna ut kostnaden för att renovera gamla reningsverket, viktigt att ha underlag för att kunna jämföra. S försvarstal byggde på en hänvisning till ett beslut 2017. Ett beslut alla partiets företrädare på samma möte konstaterade inte gäller längre. Man försvar ett reningsverk för närmare 1 miljard, utan skarpa argument för varför det ska byggas.

*   Motionen om införande av LOVen fick skjutas till nästa kommunfullmäktige på grund av att mötet passerade midnatt. Kommer bli väldigt förvånad om hela S röstar för den största borgliga framryckningen i Lidköping på 2000-talet. Den fick majoritet i kommunstyrelsen.

Varken jag eller Moderaterna gör allting rätt, vi har alla våra brister och fel. Men man kan faktiskt kräva av kommunfullmäktiges största parti att dem försöker sköta sitt partiarbete. De är vi skyldiga väljarkåren.

Rasmus Möller (M)

 

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Roberth
Gäst
Roberth
23 February, 2021 04:34

En dålig måndag kan förstöra hela veckan eller kanske ett helt valår om oturen är framme.

Invånare o skattebetalare
Gäst
Invånare o skattebetalare
23 February, 2021 06:07

Det är fullständigt oacceptabelt. Många med mig har under lång tid nu kunnat se hur “det stora partiet S” fullständigt ramlat ner i avgrundets svammel. Jag röstar inte på dem – men nån jä-la ordning får det vara i ett parti och fullmäktige. Det är oss invånare ni ska ha för ögonen.

Svenne
Gäst
Svenne
23 February, 2021 06:35

Problemet kanske löser sig självt. Det är något år kvar till nyval. Katastrofalt att våra förtroendevalda kan bete sig på detta viset. Den ena handen vet inte vad den andra gör och framförallt att den handlar om de stötta investeringarna som hänt staden i mannaminne.
SKÄRPNING Stå på dig Rasmus.

NINA
Gäst
23 February, 2021 07:06

Måtte majoriteten i Lidköping verkligen ge ett avslag på motionen om Lov inom äldrevården. Det är ingen bedrift som Möller uttrycker det utan total dumdristigt. Att slå sönder en av Sveriges bästa äldrevård med privata alternativ är en förlustaffär för kommunen. Vi ska inte ha vinster i vår välfärd. Skattepengar ska användas till kommuninvånarna bästa. Nej tack Möller. Vi ska vara stolta över att vi inte har privat vård och omsorg.

Per
Gäst
Per
23 February, 2021 07:31

Socialdemokraternas bildningsförbund ABF håller väl kurser i mötesteknik?

Per J
Gäst
Per J
24 February, 2021 11:19

NINA, det enda som kan stoppa Lov är nog ett starkt Vänsterparti. Lidköpings Socialdemokrater med Sundström vid rodret styr skutan höger ut. Och på den flanken finns de som vill införa Lov. Det finns bara några få kvar som står upp för Socialdemokratins kärna. En av dessa är Mario Melani som vågar säga till sitt parti när de navigerar fel. Men Mario börjar bli väldigt ensam i ett parti som verkar präglas av rädsla för ledarskapet. Rasmus Möller har rätt, det är en politisk bedrift att lyckas vända S åt höger i en fråga som har varit fullständigt omöjligt för S att acceptera tidigare. Det är en tragisk utveckling av Socialdemokratin i Lidköping. Någon måste ta kommandot inom S och göra en kursändring. Jonas Sundström klarar inte det jobbet.

Håkan
Gäst
Håkan
24 February, 2021 11:31

Nina vad är det du skriver, har du ingen självkritik, min far som bor på äldreboende är både smutsig och luktar urin varje gång jag hälsar på honom , -du borde skämmas! Vi skulle flytta honom direkt om det fanns något alternativ.
Stå på dig Rasmus!

Anders
Gäst
24 February, 2021 12:16

Jag blir lite fundersam över (Ninas) kommentar, “Vi ska inte ha vinster i vår välfärd. Skattepengar ska användas till kommuninvånarna bästa.” Min fundering blir. Är inte alla skattekronor lika mycke värda? Varför bara välfärd? Det är väl viktigare att man får det man betalar för, och kontrollerar kvalliten? Det ifrågasätts inte vem som får skattepengarna när kommunen ska köpa in material eller när något ska byggas. Om det nya reningsverket byggs hur många skattekronor går i privata fickor av den miljard som projektet ligger på i dag?

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
24 February, 2021 01:43

Har lyssnat på några radiosända fullmäktigemötet och mycket ledsen över dessa tillställningar.Mycket äh,äh,äh..
Mötesteknik och svenska språket,hum,hum.
När man säger tjugo tjugoett,menar menar man då år 20 och år 21.
Vi får la va glaa att inte många lyssnar på dom,eller?

NINA
Gäst
24 February, 2021 06:27

Svar till Håkan. Jag tycker det så synd om din pappa Bor din pappa i Lidköping borde du vända dig till närmaste chef. Uppenbart finns ett problem. Vi löser inte situationen med privata äldreboenden. Det man inom privat boende sparar på är personal, utbildad personal samt sjuksköterskor För du tror väl inte att man klarar att gå med vinst utan att något får stryka på foten Lidköpings kommun har en otroligt hög utbildningsnivå på sin personal Vi har många sjuksköterskor. Trots detta behövs betydligt fel. Det du upplever med din pappa kommer inte bli bättre med Lov. Vänd dig till din pappas kontaktperson o Chef

Gurkan
Gäst
Gurkan
24 February, 2021 06:30

Lite skärpning tycker jag allt på en del insändare. Vilka har Jonas Sundström och S att styra med just nu? Politik går ut på att kompromissa om man inte har egen majoritet, dvs 50% av rösterna. En del verkar tro att bara för att ett parti fick flest röster så styr man ensam. Tänk på det innan ni kastar skit på en part i ett samarbete.
När det gäller LOV så kan jag tänka mig att S väljer att säga ja till en utredning. Hade jag också gjort om jag var emot. Bättre att vara med och styra och leda en utredning är få den serverad i knät. Vad jag förstått så är det just en utredning och inte ett införande S sagt ja till. Ska ni kritisera så läs på lite innan. Det är klädsamt.

Per J
Gäst
Per J
24 February, 2021 08:01

Gurkan, jag tror även du inser att det är ett problem när S i fullmäktige börjar debattera med varandra inför övriga partier. Det har inget att göra med kompromisser. Man måste vara överens inom partiet innan man sätter sig i fullmäktige. Det ansvaret vilar på Jonas Sundström.

RGR
Gäst
RGR
25 February, 2021 10:34

Det är bara ett sundhetstecken om enskilda socialdemokrater ryter ifrån och vägrar acceptera ytterligare högervridning av partiet. Jag hoppas att fler sossar följer hans exempel.
Personligen skulle jag hellre kapa av en arm än lägga en röst på S, men om nu så många andra gör det är det bara bra om det finns ett internt motstånd mot partiets urspårning.

Håkan
Gäst
Håkan
25 February, 2021 11:13

Till Nina! Ännu mer osanning, precis som om vi inte har klagat! -I flera år, cheferna visar tre O O-kunnighet O-engagemang O-förståelse och jag själv har hamnat i boken som besvärlig anhörig! Sedan de vanliga fakta felen om privatisering precis enl sossarnas partibok! Jag vet precis vilken personal jag skulle handplocka till ett privat boende och ingen chef duger som jag träffat!
Rasmus stå på dig!

Per J
Gäst
Per J
25 February, 2021 11:35

Flera av Socialdemokraternas väljare ser vad som händer med partiets högervridning och kommer sannolikt söka sig till Vänsterpartiet. Det är inte omöjligt att Centerpartiet också kommer stå som förlorare när väljarna går till valurnorna. Centerpartiet dras med i Sossarna kollaps när deras eget kommunalråd återkommande blir ett offer för Sundströms oförmåga att hålla ihop majoriteten.

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
26 February, 2021 10:09

“Bättre att vara med och styra och leda en utredning än att få den serverad i knät” skriver Gurkan. Det gäller att vara tydlig när man beställer en utredning och utser utredare då så att man får det resultat man vill ha, förmodar jag. En gammal fin svensk tradition?

RGR
Gäst
RGR
27 February, 2021 10:56

Per J: Jag misstänker dock att många av de S-väljare som kommer överge partiet p.g.a. dess högerkurs inte kommer rösta alls, alt. lägga en blankröst.

Per J
Gäst
Per J
27 February, 2021 02:40

RGR. Om du har rätt kommer Rasmus Möller bli Lidköpings nästa kommunalråd.

RGR
Gäst
RGR
28 February, 2021 07:12

Per: det har potential att bli… underhållande.

Per J
Gäst
Per J
28 February, 2021 10:32

RGR: Räkna med att Centerpartiets väljare kommer förflytta sig till M om dessa fortsätter klamra sig fast vid makten. Centerpartiet har ett kommunalråd som inte får igenom sin politik pga av ett uruselt ledarskap från S. Det kanske är en medveten strategi från S…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
28 February, 2021 02:44

Tycker det är sunt med debatt i fullmäktige och att det finns ledamöter som har integritet att inte kohandla med sina värderingar. Toppstyrning kanske passar Rasmus Möller vars största fråga var att få igenom en vänstersväng i senaste valet, som dessutom redan var beslutad av majoriteten. :-D

Lasse lucidor
Gäst
Lasse lucidor
22 March, 2021 08:49

Rasmus Möller kastar som vanligt sten i glashus. Vi kan göra en mycket längre lista där oppositionen inte är överens och där Möller är en ledare som inte kan hålla ihop helheten. Ett sammelsurium av åsikter utan substans!