Gå direkt till Nyheten (Debatt: – Omställningen av sjukvården tar tid)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: – Omställningen av sjukvården tar tid

Publicerad Thursday, 25 February 2021, 16:20 av Björn Smitterberg

Frida Nilsson, Centern, svarar Ove Nordström som i debattartikel frågat efter utvecklingen av sjukvården.
– Den pågår, men tar tid, svarar Frida Nilsson.

Replik till Ove Nordström (24/2) (Klicka)

Ove Nordström frågar mig hur den långsiktiga planen för regionens sjukhus ser ut. Som förre detta ledamot i Skaraborgs sjukhus så borde Ove Nordström veta om att utvecklingen av sjukvården tar tid. Just nu pågår sedan några år ett stort omställningsarbete inom hälso- och sjukvården, något som på intet sätt står still. Jag vill lyfta några särskilt viktiga områden– digitalisering och den nära vården.
De digitala vårdkontakterna ökar allt mer. Den pågående pandemin har inneburit att de digitala vårdkontakterna blivit naturligare. Syftet med det är att öka möjligheterna till egenvård, ökad medicinsk och patientupplevd kvalitet, ökad delaktighet och förbättrad tillgänglighet. Det ger också vårdgivarna förbättrade och förenklade möjligheter till kontakter med patienter, närstående och samarbetspartners.

Den nära vården är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den närmaste vården är den som patienten kan ge sig själv – egenvården – samt det stöd kommuner och regioner kan ge för att möjliggöra detta. Innovativa arbetssätt kan ge en mer tillgänglig och närmare vård, där resurserna kan användas bättre och därmed räcka till fler. Genom detta kan bland annat onödiga och kostsamma akutbesök undvikas. Här har Skaraborg gått i täten vad gäller bland annat mobila team, där vården kommer hem till patienten. Det arbetet fortsätter.

Ove nämner också Lidköpings sjukhus och naturligtvis har verksamheten en given plats inom regionen. Vi ser gärna att Lidköping får ett utökat uppdrag inom operation. Det är också en del i den pågående så kallade utskiftningen av operationer från våra stora till mindre sjukhus.

Frida Nilsson (C)
Regionfullmäktigeledamot

 

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Watchingeye
Gäst
Watchingeye
25 February, 2021 08:10

Det är väldigt osnyggt och rent av oförskämt att skriva en så lång text utan att ge svar som går att förstå.
Hur var det nu med barn- och ungdomspsykiatrin? Jag inser att du på alla vis vill undvika att ens nudda vid denna totala katastrof, men du skulle ju iaf kunna göra ett litet anständigt försök?

Per
Gäst
Per
25 February, 2021 11:13

Frida Nilsson kan väl inte ha missat den totala katastrof hon och hennes partivänner har försatt BUP Skaraborg i!? Frida Nilsson kan väl göra ett försök att berätta vad hon tänker göra för att komma i ordning med barnpsykiatrin? En omställning till kanske?