Gå direkt till Nyheten (VGR pausar vaccination med specifik omgång vaccin)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

VGR pausar vaccination med specifik omgång vaccin

Publicerad Thursday, 25 February 2021, 16:52 av - Inskickat material

Västra Götalandsregionen har i samråd med Smittskydd Västra Götaland och Läkemedelsverket beslutat att pausa vaccineringen med en specifik omgång (batch) vaccin från Astra Zeneca, i väntan på utredning. Orsaken är akuta allergiska reaktioner som uppstått i samband med ett fåtal vaccinationer.
Det skriver regionen i ett pressmeddelande

En avtalad vaccinatör kontaktade under kvällen igår, 24 februari, VGR. Vaccinatören hade under dagen uppmärksammat ett fåtal akuta allergiska reaktioner i samband med vaccinering med Astra Zenecas vaccin på en ort i Skaraborg.

Alla misstänkta biverkningar ska alltid rapporteras till Läkemedelsverket och vaccinatören kontaktade, efter samråd med VGR, Läkemedelsverket på torsdag morgon. Läkemedelsverket har startat en snabb utredning som beräknas ta en till två dagar. Läkemedelsverket har även tagit frågan vidare till vaccintillverkaren.

Det är Läkemedelsverket som ansvarar för att utreda, godkänna och övervaka vacciner mot coronaviruset (covid-19). Just nu finns tre coronavacciner godkända i Sverige och EU. VGR vaccinerar med alla tre godkända vaccin.

Om en överkänslighetsreaktion kommer, uppstår den i anslutning till vaccinationstillfället.

–  Alla vaccinatörer som arbetar på uppdrag av VGR har beredskap och medicinsk kompetens för att behandla akuta allergiska reaktioner på plats, så också i det aktuella fallet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR

VGR har i samråd med Smittskydd Västra Götaland och Läkemedelsverket beslutat att de sjukhus och avtalade vaccinatörer som hade planerat att vaccinera under dagen och morgondagen (25 samt 26 februari) med denna leverans vaccin, pausar vaccinering i väntan på besked från Läkemedelsverket.

– Vi följer noga Läkemedelsverkets bedömning av det som hänt och återkommer med ytterligare uppgifter när vi har det, säger Kristine Rygge.

All annan vaccinering ska fortgå, detta gäller även övriga leveranser av Astra Zenecas vaccin.