Gå direkt till Nyheten (Fuskade du till dig en första vaccindos – då får du vänta på den andra)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fuskade du till dig en första vaccindos – då får du vänta på den andra

Publicerad Friday, 26 February 2021, 16:30 av - Inskickat material

Personer som fuskat sig till vaccination mot covid-19 kommer att få vänta på sin andra dos. Det ställningstagandet gör Västra Götalandsregionen idag. De som fuskat kommer få sin andra spruta först när det är dags för den fas de egentligen tillhör, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.
När det blev känt att en bokningslänk för vårdpersonal hos en av VGR:s avtalade vaccinatörer Svea vaccin hade spridits och att personer som inte var berättigade till vaccin bokat in sig, uppmanade VGR samtliga vaccinatörer att kolla tjänsteID eller löneutdrag vid vaccinationstillfället.

Instruktioner kommer nu gå ut från VGR till vaccinatörerna om att säkerställa att personer som återkommer för dos 2 också kan visa att de är behöriga för att få dosen, exempelvis med hjälp av tjänste-ID eller lönespecifikation.

VGR har efterfrågat hos vaccinatören hur många individer som felaktigt använt bokningslänken. Vid kontakt med vaccinatören anger de att det handlar om färre än fem personer. Obehöriga personer kommer få sin andra dos när det är dags för den fas de tillhör enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

–  Jag upprepar det jag sagt tidigare, att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

I samband med att fusket upptäcktes förtydligade VGR rutinerna för vaccinatörerna så att man säkerställer att rätt person blir vaccinerad. Detta gäller alltså även när personer återkommer för en andra dos.

– Vi för en kontinuerlig dialog med samtliga vaccinatörer för att säkerställa att all vaccinering sker enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Om fler fuskare än de nu kända upptäcks ska de också vänta på sin andra dos, säger Kristine Rygge.

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Gäst
26 February, 2021 05:37

Bra,att sätta ner foten,för fusket! (hellst med namn i tidningen) annars kommer det att fortsätta.Överblivit vaccin skall ges till den som står på tur.Kan inte vara svårt att kontakta de som är närmast i kön

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
26 February, 2021 06:05

Fuskare skulle få ställa sig sist i kön !
Borde vara rejält kostsamt att göra på de viset! (dagsböter)
Hur tusan kan folk bära sig åt så?

Monica
Gäst
Monica
26 February, 2021 08:03

Hoppas verkligen att de fem personer i Lidköping som fick ”slattarna” också får ställa sig sist i kön!

Tobbe
Gäst
Tobbe
26 February, 2021 11:26

HUR fuskar man?

Nisse
Gäst
Nisse
27 February, 2021 01:19

Nej Monica – hoppas verkligen att de fem som fick slantarna får sin au spruta… tänk på att de kunde stått kvar före dig i kön. De som fuskat har varit medvetna om vad de gjorde när de ringde och bokade en tid de ej hade rätt till.

Lillan
Gäst
Lillan
27 February, 2021 02:36

Kan ju tycka att har de fått dos 1 så ska de få dos 2 annars är ju dos 1 verkningslös det är ju som att kasta en dos i sjön och för att stoppa mutationer så gäller det att så många som möjligt snabbt nu blir vaccinerade.

Björn Smitterberg
Redaktör
27 February, 2021 05:17

Det är inte de som fått slattar som fuskat. De som fuskat har uppgett felaktigt att de arbetar inom vården med patienter/brukare som är i riskgrupp. Slattarna gavs för att man inte skulle kasta bort vaccin.

Anna
Gäst
27 February, 2021 10:08

Slattarna BEHÖVDES INTE SLÄNGAS skulle givitvis gett till nästkommande i kön allt annat är bortförklaringar REN LÖGN

Björn Smitterberg
Redaktör
28 February, 2021 09:10

Det går inte att spara vaccin. Och när det blir slattar måste de slängas – eller användas.

ANNA
Gäst
28 February, 2021 10:57

Slattar blir över alltid,,andra kommuner klarar av att hantera en strategi för att kunna ge till behövande riskgrupp ( säkert många som kan infinna sig på några min),,istället för att ta den som står bredvid,varför inte be någon ungdom efter kommunes personal inte klarar skicka sms till till riskgrupper som kan komma på snart varsel,,men som vanligt klarar man sig med att skylla på något annat

Björn Smitterberg
Redaktör
28 February, 2021 01:38

Hoppas du verkligen vet vad du påstår så ingen blir anklagad. Det vore förfärligt.

Nisse
Gäst
Nisse
28 February, 2021 02:09

Läs artikeln en gång till Anna – det handlar bara om dem som FUSKAT till sig doser via den tidigare öppna telefonkön. De som fått slattar kan möjligen från din beskrivining antas ha blivit utsatta för fusk, men det är ju nåtiong HELT annat… eller menar du att du vet att de krävt att få doserna?

Anna
Gäst
28 February, 2021 03:25

Vaccinationerna är bara i början! Kommer bli många slattar,,som kan komma de mest behövade tillgodo .Inte fel att ha en strategi för detta.Ej heller fel att ifrågasätta detta.För övrigt finns det mycket att ifrågasätta gällande hela pandemin,men det är ju en annan femma

Björn Smitterberg
Redaktör
28 February, 2021 05:57

Jag tror man kom på det här med att det var mer vaccin än väntat i varje liten flaska och tar ut fler doser nu.
Men du har säkert rätt att det kommer nog fler uppseendeväckande nyheter i pandemins spår.