Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – ALP-porslin före Rörstrand, del 3)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – ALP-porslin före Rörstrand, del 3

Publicerad Friday, 05 March 2021, 14:09 av Redaktionen

Arkivforskaren Alf Johansson fortsätter här med en ny serie artiklar om  hur Lidköping blev porslinets stad. Det här är tredje artikeln i en ny serie.
Den handlar om ALP-porslinet innan Rörstrand kom till Lidköping.

Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabrik (ALP) angav i priskuranten från 1926, att man hade kaffe- och teserviser som specialitet. I två planscher kan man se sammanlagt 50 varianter av mönster och porslinsmodeller.

De flesta av kopparna saknar namn, men 12 av dem har angetts med namn. Här anges de med mönsternummer från ALP:S mönsterblad inom parentes: Gräfsnäs (13), Leckö (14), Renässans (18), Aster (49), Kerstin (52), Blomberg (56), Agnes (57), Irma (4889), Carin (4924), Ställa (4929), Traneberg (4933) och Råbäck (5032). Mönstret Svart slinga har nummer 4 och det finns med på en kopp av porslinsmodell FQ utan att namnet på mönstret har angivits. Av dessa mönster har Svart slinga och Traneberg visats i min föregående artikel. Några av de andra mönstren visas nedan.

Mönstret Läckö är omnämnt i boken Rörstrand 280 år med fajans, flintgods porslin & stengods av Bengt Nyström och Jan Brunius tryckt 2007: ”Läckö 1925-1935, fältspat, brun gravyr. Tyra Lundgren, ALP.” Även Tyra Lundgren (1897-1979) är omnämnd som ”Keramiker, utb. vid HKS 1914-18 och Konstakademien 1918-22. … Bl.a. serviserna Läckö och Palma.” Det nämns där, att hon arbetade på Arabia, Rörstrand och Gustafsberg, men inte att hon också arbetade på ALP.

Mönstret Kerstin är för mig intressant, eftersom min sambo, min syster och min moster alla heter Kerstin. Det är ett gammalt namn som Ekbohrn 1868 i sin handbok anger vara ett ”fornsvenskt qvinno-namn, = Christina”. Inom släkten vet jag, att min farfars farfars farmor döptes till Kirstin den 16 juni 1739, dvs 200 år innan jag föddes. Hon står senare som Kjerstin i kyrkböckerna.

Flera av mönstren finns inte i ALP:s mönsterblad. Så är det till exempel med mönstret Råbäck. Jag fotograferade dock en tallrik med mönstret vid mitt besök på Godegårds porslinsmuseum. I boken om Rörstrand 280 år kan man läsa: ”Råbäck 1926, fältspat, fontän m. delfin i gråblått. Einar Forseth, ALP.”

Ett annat mönster som inte finns på mönsterbladen är mönster 55 Blomberg. Jag har här förstorat det från planschen ovan. När jag har studerat mönsterbladen har jag hittat två mönster utan namn, som liknar mönstret på koppen på planschen. De har numren 626 respektive 5706. Som syns på nedanstående bild är dessa två mönster i stort sett identiska. Mönstret 626 är då troligen ett tidigt mönster, som har gjorts före 1926, medan mönstret 5706 troligen är ett senare mönster gjort efter 1928.

Ett mönster på en av planscherna ovan är mönstret 2991. Det finns på ett av mönsterbladen. Jag har också fotograferat det på Godegårds porslinsmuseum. Som syns på detaljbilden från fatet, var det inte alltid så lätt att få mönstret att passa ihop exakt i skarven.

Eftersom jag är en tidigare gevärsskytt från Lidköpings skytteförening kan jag inte låta bli att ta med en bild ur priskuranten från 1926, som visar porslin med ett skyttemärke. Bilden visar pjäser ur en kaffeservis, vaser, askfat och väggtallrikar. Lidköping hade några år tidigare haft två skyttar som deltagare vid olympiaden i Paris 1924 – Gustaf Andersson och Ivar Wester – två skyttar som jag själv träffade i slutet av 1950-talet. Gustaf Andersson blev för övrigt världsmästare på armégevär 1924. 1926 var J. Ax. Ekvall ordförande i skytteföreningen. Han hade tidigare varit stadsingenjör och behjälplig vid byggandet av porslinsfabriken, bland annat som byggnadskontrollant.

ALP använde sig av väldigt många mönster i sin produktion. De mönsterblad som jag har fått tillgång till från Rörstrandsmuseet visar långt ifrån alla mönstren. Det har jag kunnat konstatera, när jag har sett ALP-porslin i secondhandaffärer och på loppmarknader. Jag slutar här med att visa två lite annorlunda ALP-mönster.

_________________________________________________________________

Tidigare införda artiklar i serien om Porslinets Historia i Lidköping av Alf Johansson – klicka.