Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Sjukhuset – om och om igen…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Sjukhuset – om och om igen…

Publicerad Friday, 12 March 2021, 12:00 av Björn Smitterberg

Det tycks inte gå en vecka förrän nya larmrapporter kommer om att sjukhuset i Lidköping är på väg att läggas ned.
Redaktören har varit ganska passiv. Men förändringarna får inte gå hur långt som helst. Var finns den långsiktiga planeringen?

På redaktören verkar det som om sjukvårdens planering lever för stunden. Ingen vill försöka ta reda på hur sjukvården ska vara organiserad på längre sikt i Skaraborg.
Självklart måste förändringar ske. Utveckling och förändringar är en del av det som måste ske inom sjukvården.   Men ibland får man stanna upp och tänka efter – För det vi bestämmer och genomför i dag får konsekvenser långt fram i tiden. Förslag har kommit i dagen som går så långt att Lidköpings sjukhus skulle förlora rollen som akutsjukhus.
Det får inte ske!

Redaktören har tidigare redogjort för sin inställning – sjukvården är för viktig för att bli en lokalpatriotisk fråga. I första hand ska omsorgen om sjuka och skadade finnas. Det betyder inte att akutsjukhus får tas bort. Nu gäller det att politiker står upp och står emot.

På tal om politiker; Redaktören arbetar numera mest hemifrån. Men häromdagen var han på plats, och det knappade på dörren och en speciell röst hördes:
– Hej!
Redaktören fann till sin häpnad ett bekant ansikte; Kjell Hedvall.
Det blev en stunds samtal vid fikabordet om ditt och datt och svårigheter att följa och medverka i kommunfullmäktige just nu, om att inte våga åka till Peru (som Kjell Hedvall annars ofta gör):
– Att drabbas av covid i Peru skulle innebära miljonkostnader…
Hur som helst, det blev ett trevligt samtal.
Nu tror kanske någon att vi är partivänner. Men redaktören är vän med de flesta partier. I huset träffar jag väldigt ofta Roberth Andersson som ordnar med det elektriska och kan utbyta några ord med honom om vad SD har för tankar om Lidköping. Pär Johnson, Liberalen, förmiddagsfikar inte sällan i Rörstrand. För att ta några exempel.

Kartonger, kartonger, kartonger.
Förpackningsraseriet är värre än någonsin. Varenda vecka blir det färd till återvinningen med tomma hushållsförpackningar – trots att redaktören försöker klämma ihop.
Än värre är då redaktören i stor utsträckning handlar via nätet sådant som datortillbehör, papper, fotoramar och sådant. Det är alltid för stora kartonger. Så utfyllnaden är med bubbelplast eller stora mängder papper.
Återvinningsstationerna har fått tuffa pandemitider.

Minnesbilden denna vecka:
Lidköpingsnytts arkiv: Skaragatan klockan 12.10 den 9 mars 2011.

Länspolismästaren Ingemar Johansson tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande och kommunalråd Marita Bengtsson. Ett par steg bakom är det kommundirektör Kenth Lindström och lite ännu mer i bakgrunden kommunalrådet Kjell Hedvall. Alla på väg till lunch efter att man skrivit avtal om att bygga ett nytt polishus på det som nu tio år senare ännu är en obebyggd parkeringsplats – Åhlénsparkeringen eller Entré-Syd som det kallades. Lidköpings kommun och Polisen startade gemensamt en arkitekttävling. Många fina förslag lämnades, men inget genomfördes. 

/God Helg

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
abpot
Gäst
abpot
12 March, 2021 12:49

-Ingen av de bestämmande i Skaraborg vill ha konkurrens som påvisar att verksamheter passar bäst i Skövde och inte Lidköping. Sen den dag det blev västra Götalands län och Skaraborg som län upphörde har trycket ökat på att det gamla Skaraborg skall utgå från Skövde. Sjukhus vill man överge och läkarna skall vara i Skövde. Detsamma är Polisen. Tjänstgör en polis från Skövde i polishuset Lidköping så finner den sig överlägset mest kunnig som polis än de som tillhör Lidköping.
-Den elit som finns i västra Götaland är placerat i Göteborg som tycker sig vara absolut bäst inom sina områden och verksamma i andra städer är inget att ha. -Personligen vill jag ha min vård i Lidköping och ett polishus som arbetar för kommunen istället för personal från Göteborg eller som idag, ifrån Skövde.
-Västra Götaland är ju ett minisverige i detta land som provar ut olika idéer om Sveriges roll i det europeiska sammarbetet EU…
-Då Skaraborg som län existerade så var det lättare för Lidköping än som nu. Andra beslutar om lidköpings vara eller inte vara och medborgare i Lidköping får finna sig i detta.

Svenne
Gäst
Svenne
12 March, 2021 02:32

Att det mesta flyttas till Skövde kanske kan bero på att det finns mera hårdnackade politiker där som tror på sin sak

abpot
Gäst
abpot
12 March, 2021 04:48

-Polisen i Skaraborg får finna sig i att ha sämre tillgång till de verktyg som polisen i Skövde besitter så polis i Lidköping måste få lov till de verktygen av Skövde polisen. Detsamma gäller sjukvården och sjukhus, Skövde har betydligt mer verktyg än Lidköping som hjälpmedel och Sahlgrenska i Göteborg får mest hjälp av samtliga sjukhus i västra Götaland och har högst kompetens -Lidköping måste använda sig av Skövde först och som ytters hjälp ifrån Göteborg. -Detta har varit en rörelse som påbörjades så fort västra Götaland blev Sveriges största län… poliser från Göteborg tar inte någon kunskap från övriga men de skall visa upp sin kunskap till övriga. Detsamma gäller sjukhus och sjukvård!
-Återigen vill jag överge västra Götalands län och återgå till Skaraborg län.