Gå direkt till Nyheten (Trots avslut – Tore hittade fler bilder:
När Lidköping var brottningens “Mecka”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trots avslut – Tore hittade fler bilder:
När Lidköping var brottningens “Mecka”

Publicerad Thursday, 18 March 2021, 08:40 av Tore Sahlström

Det var en del som reagerade på att Tore Sahlström avslutade sitt bildletande i källararkivet, det var uppskattad läsning. Men efter att häromdagen avslutat sitt letande kom det nu ytterligare några minnesbilder. Om brottning.

Här kommer ytterligare en bild som, dök upp i mina fotogömmor. Hade ju avslutat mina arkivrundor förra veckan, men upptäckten av den här bilden gjorde att jag beslutade att publicera denna brottarbild.

En stark LAS-trio från 1970-talet fr v Arne Robertsson, Lars Malmqvist och Lennart
Lundell.

Brottningen i Lidköping var på 1970 och 80- talet en sport som hade ett stort publikt intresse i Lidköping och, det övriga Skaraborg. Lidköpings Atletsällskap mönstrade under denna tid ett kanonlag som tillhörde Sveriges brottarelit i många år. Bara vid ett SM 1977 i Haparanda skickade LAS nio representanter och kom hem med sju guld.

Lars Malmqvist – ur ett reportage Tore Sahlström gjorde för Lidköpingsnytt 2013 (klicka). 

Även internationellt visade man framfötterna och, hade alltid en eller flera representanter i landslaget. Tungviktaren Arne “Robban “ Robertsson blev svensk mästare 21 gånger och vid VM i Scandinavium 1977 blev det brons . “Robban” deltog i tre OS 1964 i Tokyo, 1968 i Mexico city samt 1968 i Montreal. Arne Robertsson avled 1991 i en ålder av 48 år.

Lars Malmqvist var skåningen som tävlade för Kulladals BK men värvades av Atletsällskapets lagledare och allt i allo Janne Thorsell till LAS. Det kunde även
blivit tre OS deltagande för Lars men året innan OS i Los Angeles skadade Lars ett knä vid en träning. Efter brottakarriären ägnade sig Lars åt tränaruppdrag fram till 1985.

Lennart Lundell – bild från ett reportage Tore Sahlström gjorde för Lidköpingsnytt 2013 (klicka).

Den tredje brottaren på bilden från mitten av 1970-talet är Lennart “Prosten” Lundell som deltog i tre raka OS 1976-1984.
Smeknamnet “Prosten” fick han redan som ung pojk då, han var liten och rund och, bodde i närheten av Råda kyrka. Här var han ibland hjälpreda åt kyrkvaktmästaren så smeknamnet” Prosten” blev givet.

Under hela hans karriär förde ”Prosten” noga anteckningar på alla sina matcher.
Lundell gick sammanlagt 1236 matcher under hans aktiva år. Han vann 1031 matcher förlorade 186 samt gick 19 oavgjorda.

Numera verkar brottningen vara nere i brygga. Intresset verkar ha svalnat – åtminstone massmedialt. Det är sällan – även innan pandemin bröt ut – att media skriver något om sporten .
Har då denna gamla och klassiska sportgren någon framtid kan man undra?

Det är numera andra kampsporter som dykt upp och har tagit plats i mediabruset. Inte blev det bättre när brottningen tappade sin OS-status 2013 men som tur var vann den tillbaka sin plats vid Olympiska kommittén möte samma år i Buenos Aires. Hade den inte gjort detta så hade det säkert varit godnatt för brottningssporten.

Jag minns många härliga och roliga stunder som fotograf i Idrottens Hus när Robban, Malmis, Prosten, Manne , Pompis , Raggen, Sören och naturligtvis Frankie Boy med flera kämpade på mattorna och bidrog till att Lidköping då var ett slags “Mecka” för för nappatagens mästare.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Dennis Gustavsson
Gäst
Dennis Gustavsson
18 March, 2021 11:06

Ja det var en härlig tid man kan sakna ,många man såg som idoler under den tiden .