Gå direkt till Nyheten (VG-regionen nära spräcka sin klimatbudget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

VG-regionen nära spräcka sin klimatbudget

Publicerad Thursday, 18 March 2021, 15:57 av Nyhetstjänsten Newsworthy

En koldioxidbudget visar hur mycket utsläpp Sverige och Västra Götalands län har råd med för att leva upp till Parisavtalet. Västra Götaland måste minska sina utsläpp kraftigt de kommande åren för att inte spräcka sin budget.

Parisavtalet slår fast att utsläpp av växthusgaser ska begränsas, så att temperaturhöjningen håller sig under två grader, och allra helst begränsas till 1,5 grad. Om målet ska klaras får Västra Götaland inte släppa ut mer än cirka 31,7 miljoner ton koldioxid, totalt. Denna återstående mängd brukar kallas en koldioxidbudget.

År 2020 beräknas Västra Götaland släppa ut omkring 5,9 miljoner ton koldioxid. Mellan åren 2015 och 2018 har utsläppen varit relativt oförändrade. Fortsätter den trenden tar koldioxidbudgeten slut om bara fem år. För att hålla budget skulle utsläppen behöva minska med 17 procent per år.

Läs mer på Sveriges Natur.