Gå direkt till Nyheten (Boräntorna på väg upp snabbare än väntat – ny prognos)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Boräntorna på väg upp snabbare än väntat – ny prognos

Publicerad Wednesday, 24 March 2021, 10:39 av Redaktionen

De längre bundna boräntorna är på väg upp i kölvattnet av globalt stigande långräntor.

– Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat, vilket även kommer att dra upp de rörliga boräntorna, skriver SBAB.

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige.

– Fortsatt låga globala realräntor talar dock för att det inte blir någon dramatik. Omfattande globala statsfinansiella problem till följd av pandemin med stigande riskpremier utgör samtidigt en riskfaktor. Riksbankens utrymme att sänka räntan i ett sådant läge är begränsat men de goda svenska statsfinanserna utgör en motvikt mot stigande riskpremier i Sverige.

Idag publicerar SBAB Boräntenytt nr. 2, 2021 där en prognos görs över framtida boräntor med olika bindningstider för bolånemarknaden i stort. Den är gjord i ett läge där den tredje coronavågen slagit till både globalt och i Sverige samtidigt som vaccinationerna kommit en bra bit på väg men utan att riktigt ha stoppat smittspridningen.

Långa räntor på bred uppgång
Den tredje coronavågen till trots, så utvecklas både den globala och svenska ekonomin starkt. Vaccinationsprogrammen, förlängda stödåtgärder från både regeringar och centralbanker och framtidstilltro i näringslivet bidrar till detta. I USA finns dock en oro för att inflationen snabbt är på väg upp i kölvattnet av de omfattande stödåtgärder som vidtagits av både regeringen och centralbanken. Det har bidragit till stigande amerikanska och globala långräntor.

Det är framförallt räntor mellan 5 och 10 år som gått upp. Det syns också tydligt i räntan på femåriga svenska bostadsobligationer och de tioåriga swapräntorna. Efter en svag uppgång mot slutet av förra året har dock samtidigt räntan på de tvååriga bostadsobligationerna gått ned något. Det är troligen ett resultat av den andra och tredje coronavågen som bidrar till en något fördröjd återhämtning av ekonomierna.

Än har inte vågen av inflation i USA drabbat Sverige.