Gå direkt till Nyheten (Var tionde är vaccinerad i regionen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Var tionde är vaccinerad i regionen

Publicerad Friday, 26 March 2021, 13:27 av Redaktionen

Drygt var tionde invånare (10,8 procent ) i Västra Götaland har fått sin första dos vaccin. Bland de som är 85 år och äldre har 79,5 procent fått sin första dos och 34,5 procent i åldersgruppen har blivit fullvaccinerade visar Folkhälsomyndighetens statistik fram till och med vecka 11.

Det redovisar Västra Götalandsregionen.

Under vecka 13 fortsätter VGR prioritera vaccinering av de äldsta i fas 2.

– Redan vid en dos ger de vaccin vi använder en bra effekt mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 och det är glädjande att se att vaccinationsviljan är så god i vårt län. Nu ökar vi dessutom vaccinationstakten i fas 2 i och med att vi kan använda AstraZenecas vaccin igen, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen.

Vecka 13 levereras drygt 34 000 doser av vaccin från Pfizer och Moderna till vaccinatörer i Västra Götaland. Även AstraZenecas vaccin kommer distribueras, men fördelningen är ännu inte klar.

– Vi fortsätter att vaccinera de äldsta i fas 2 och det vaccin som skickas ut går framför allt till vårdcentralerna. Men vi skickar även ut vaccin till sjukhusen för att bland annat vaccinera patienter över 65 år som genomgått benmärgs- eller organtransplantation eller har dialys, säger Kristine Rygge.

I fas 2 vaccinerar Västra Götalandsregionen de äldsta i femårsintervaller och alla som är födda 1946 eller tidigare blir kontaktade av sin vårdcentral.

Liksom tidigare vill VGR påpeka att vaccinatörerna vid kontakten inte ber om att bankID, bankdosor eller annan legitimation.
Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri.