Gå direkt till Nyheten (Äkta bluffar – en afton med Bengt af Klintberg och Luftslottet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Äkta bluffar – en afton med Bengt af Klintberg och Luftslottet

Publicerad Saturday, 27 March 2021, 11:42 av Björn Smitterberg

April april din dumma sill! I århundraden har människor runtom i världen lurat ogenerat lurat varandra den första april. Om dessa bluffar, förfalskningar, kopior och skrönor berättar den legendariske folklivsforskaren, författaren och konstnären Bengt af Klintberg i ett samtal med konstnären Jonas Liveröd på Folkets Hus på skärtorsdagen, just det, den första april.

Liveröd är mannen bakom det nu pågående konstprojektet Luftslottet, där Bengt af Klintberg blev den förste att motta Luftslottsstipendiet. Klintberg har i snart femtio år utforskat folkliga skrönor, traditioner och ritualer. Bengt har en omfattande produktion bakom sig och har bara under det senaste året gett ut två böcker om svenska trolldomar och folklivssägner, han är även en välkänd röst från radioprogrammet Folkminnen. Rikskänd blev han dock för sin klassiker – boken Råttan i Pizzan.

Luftslottet är ett tvärkulturellt projekt vars hjärta är ett brokigt museum över det extraordinära under namnet Den Liverödska Wunderkammaren. I anslutning till museet finns en gästbostad med fokus på outsiderkonst, egensinniga samlingar, subkulturer och visionära tillstånd. Framförallt verkar Luftslottet i en wunderkammer-anda; det vill säga genom att vara en smältdegel för det som är okategoriserbart. Organisationen utformar olika evenemang utefter nycker och behag, dessa är alltid frikostiga.

Samtalet i Folkets Hus äger rum på husets stora scen. Åtta publikplatser finns, förutom i den stora salongen, även i andra rum i huset där ljud och bild från scenen sänds via projektor och högtalarsystem. På plats i folkets hus serveras enklare förtäring på temat lurendrejeri. Besökare kommer kunna gå ut ur huset separat i mindre sällskap.

Anmälan sker till info@luftslottet.vision senast 29 mars. Eftersom antalet platser är begränsade lottas ut bland anmälda sällskap (max åtta i sällskapet). Uppge kontaktperson och antal i sällskapet vid anmälan. Kostnad per besökare är 50 kr.

Evenemanget streamas även direkt på Luftslottets youtubekanal & Facebooksida. För mer info om detta, besök www.luftslottet.vision eller www.folketshus-lidkoping.se

Äkta Bluffar är ett samarbete mellan Luftslottet, Skövde konstmuseum och Lidköpings Folkets Hus och genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen och Leader Nordvästra Skaraborg.

– Annacarin Öman