Gå direkt till Nyheten (Rasmus Möller vill ha extra fullmäktigemöte om cruising
– Vi ska skämmas!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rasmus Möller vill ha extra fullmäktigemöte om cruising
– Vi ska skämmas!

Publicerad Sunday, 28 March 2021, 12:24 av Björn Smitterberg

Rasmus Möller (M) skriver nu till alla fullkmäktiges ledamöter för attfå till stånd ett möte om hur cruisingkvällar ska hanteras i Lidköping.

Här ärbrevet i sin helhet:

Jonas Sundström, kommunstyrelsens ordförande
Samtliga partiers gruppledare

Idag ska vi som kommun skämmas. Under lördagskvällen var det hundratals människor som samlades på arenas parkering, och på många platser i centrum märktes svansen av det som hände vid arenan. Detta samtidigt som vi andra fick lämna näst intill tomma restauranger vid 20.30 för att begränsa smittspridningen. Människor gör enorma insatser för att minska smittspridningen, och sjukvården kämpar för att orka med.

På kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags lyftes frågan kring helgens misstänkta bilträff, och hur kommunen skulle hantera det hela av kommundirektören. Jag var jätte tydlig att M ville ta krafttag och var bereda att stå bakom hårda insatser. Den linjen framfördes även av Pär J i Liberalerna.

Den linje som kommunstyrelsens ordförande framförde kan i efterhand visa sig som en mindre katastrof.
Eller som en polisman kommenterade det i media; Det är ingen som respekterar någonting.

Jag har valt att skicka detta som kopia till alla kommunfullmäktiges partier för att vi snabbt ska kunna besluta om fungerande åtgärder. Vi är också bereda att ställa sig bakom bra förslag från samtliga av kommunfullmäktiges 7 partier.
Vi föreslår nu följande åtgärder, då vi inte vill se detta fler gånger under våren.

* Att ett extra kommunstyrelsemöte kallas till inför måndagens kommunfullmäktige så vi där kan ta snabba och tydliga beslut.
* Att införa tillfälligt vistelseförbud i enlighet med pandemilagen i likhet med det beslut Falköpings kommun förväntas ta på måndag kväll. Vi bör ta samma beslut för att förhindra att samma sak händer under påsk ledigheten.
* Att omedelbar ansökan om att göra kommunens 5 största parkeringar till LOV3 områden för att kunna ge dem som samlas i stora grupper böter.
* Avsätta 300 000kr från kommunstyrelsen för att kunna blixtinkalla ordningsvakter i stor grad, som stöd för polisen om detta återupprättas.
* Ha en övergripande diskussion kring om ett fortsatt fokus på Lidköping som Sveriges motorstad är rätt väg framåt.

Avslutningsvis ett stort tack till serviceförvaltningens personal som under morgon och förmiddag städat upp efter gårdagens vandaler. Kalla nu till en extra kommunstyrelse, så politiken nu kan göra åtgärder för att hindra att detta sker igen.

PS: Se nu till vårt SM guld firas ordentligt, på samma nivå som herrarna förhoppningsvis ska firas om någon vecka. Gårdagens match var i bragdnivå.

Med vänlig hälsning
Rasmus Möller
Kommunalråd i tillfällig opposition, Lidköpings kommun

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jakob
Gäst
Jakob
28 March, 2021 12:26

Bra Möller! Äntligen!!!!!!!!

Tomas
Gäst
Tomas
28 March, 2021 12:45

Läser sista raden, önskar att det är i ständig opposition

I am
Gäst
I am
28 March, 2021 12:46

Äntligen en Politiker med självinsikt och vett att skämmas!
Sittande Kommunledning får ta ansvar nu, bra agerande.
Ja nu får väl Lidköping kommun uppmärksamhet, i nyhetskanaler och media sprids nattens händelser och det är inga positiva nyheter.
I en annan tråd här skriver en tillsyns inspektör att ansvariga Politiker borde avgå, kanske det är så…

Roger
Gäst
Roger
28 March, 2021 01:01

Gäsp, annu en gång som våra folkvalda politiker visar handlings förlamning ,att det skall vara så svårt för er att visa lite kraftag, alltså klarar ni inte av det så byt jobb,det det duger inte att skylla på att man visste inte eller har varit naiva, men vilket datum lönen kommer in glömmer ni inte

Lillan
Gäst
Lillan
28 March, 2021 01:07

Stäng stan innan vid dessa rykten, planera innan, bom och bevakning vid varje infart! Vi vill inte ha mer virusspridning här!

Malin
Gäst
Malin
28 March, 2021 01:12

Äntligen en kommunpolitiker som reagerar över eländet. Det är första gången som jag sett det, en eloge till Rasmus Möller.
För övrigt kan jag bara hålla med, kommunen skall skämmas, särskilt i dessa tider när näringsidkare går i konkurs pga restriktioner och pandemilag men när det gäller folk med s k bilintresse är det fritt fram. Det är bedrövligt och lockar knappast intresserade att bosätta sig i Lidköping.
Kostnaderna för detta törs jag knappt fundera över så skämmes ta mig fan.

Per J
Gäst
Per J
28 March, 2021 01:19

När båda kommunalråden är stora beundrare av det motorburna livet blir det nog svårt att få dessa att lyssna.

Bruno
Gäst
Bruno
28 March, 2021 01:26

Varför inte sätta ut beväpnade vakter vid alla infarter, kräva folkbokföringsbesked från dem som då ev släpps in? Rasmus Möller, de som ligger bakom dessa “event” har både en plan B och plan C om planerade platser för umgänget skulle blockeras. Var inte så naiv!

abpot
Gäst
abpot
28 March, 2021 02:15

-Ingen i Lidköping tjänar på att kommunens bestämmande och har tillåtit att detta fenomen, händer har hänt och fortsatt kommer att hända, i våran kommun. Hade kommunpolitiker lyssnat på medborgarnas tycke och syn över detta så vore nog problemet varit borta för länge sen men tyvärr har det nu sålts in att Lidköping är motorstaden i Sverige…
-Tack alla beslutande för er konst att inte lyssna på kommuninvånarnas syn över detta!
-Så unge herr Möller (M) inse att ni är försent ute i sak rörande detta.

-Jag förutspår att detta inte kommer att åtgärdas trots ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte…

tänkaren
Gäst
tänkaren
28 March, 2021 05:09

Alla ni som klagar vad ska man göra och vem ska betala? ex 200 bilar med 5 personer i varje är 2500 pers för att stänga ute dom så behövs kanske 300 – 500 poliser för dom visade ju klart igår att dom är beredda till våld mot tjänsteman, Sen ska det sättas upp vägspärrar som spärrar av alla infarter? Så innan ni klagar tänk efter före och ge ex på vad som ska göras och vem ska göra det och vem ska stå för kosnaden. Jag är oxå emot det som var igår men man måste vara realist och se hela problemet och vad man kan göra med stöd av lagen så det är inget lätt problem att lösa

Nisse
Gäst
Nisse
28 March, 2021 05:10

Det som är aktuellt att hantera inom LOV3 är ju brott mot pandemilagen, och reglerat via vaktbolag. Att rikta det specifikt mot deltagare i cruising är naturligtvis omöjligt – alla som bryter mot de reglerna blir berörda, och i ärlighetens namn är ju inte de problemen isolerade till cruising? Men man förstår ju (m)s tanke med privata “poliser”…

Nittan
Gäst
Nittan
28 March, 2021 05:22

Att stänga av några gator som leder mot torget räcker inte, vid tidigare tillfällen har jag sett bilar köra Stenportsgatan fram från Folkets Hus för att komma dit och inget har stoppat dem.
När jag körde in och ut ur stan på eftermiddagen såg jag många bilar som bröt mot trafikregler på det mest halsbrytande sätt, de flesta hade inte fungerande belysning fram osv
Sätt upp poliskontroller på tillfartsvägarna långt innan dessa idioter kommer fram till stan. Redan i Götene finns det ju stora tomma parkeringar med gott om plats för fordonskontroller.
Dom lägger ju ut informationen om när och var dessa ”spontana” cruisingar ska äga rum så det borde finnas gott om tid att samla alla resurser och vidta åtgärder för att stoppa dem.

Mia
Gäst
Mia
28 March, 2021 07:25

Det här skall väl vara en ordningsfråga, inte något som politiker försöker plocka poäng på? Finns det lagliga möjligheter att stänga av, stoppa infart o s v så gör det, ha en strategi klar till nästa raggarträff. Sen kanske inte Lidköping är favoritmålet längre. Men det är ju lite taskigt att vältra över problemet på någon annan kommun…

HGW
Gäst
HGW
28 March, 2021 08:20

Tänkaren: Om du läst på så vet du att det s.k våldet mot polisman ej var uppsåtligt enligt polisens egen utsago,så försök inte hälla bensin på elden där.
Nittan:Många äldre bilar har dispens att köra utan ljuse lr med endast positionsljus på dagtid och skymning då en del har likströmsgeneratorer som inte laddar så mycket på låga varv.
Gällde det utan belysning när det var mörkt som natten,skriv det ordentligt isf så fall så det inte skapar irritation och missförstånd mot detta i ditt inlägg.
Sen tror jag allt dom har fullt fungerande belysning för att slippa böter för en sådan småsak

Per
Gäst
Per
28 March, 2021 08:37

Varför har Lidköping en så svag politiska ledning…

Håkan
Gäst
Håkan
29 March, 2021 11:36

Jo, jag gick förbi arenan som kvällsflanör med vovven, jo det dracks mängder av alkohol , nedskräpning och hög ljudvolym men det kändes det ganska Ok! ändå och den beskrivning av händelsen som media beskriver stämmer inte riktigt min uppfattning -kan det vara lite Fake-News!
I jämförelse men förortsproblematikens upplopp så var denna spontana händelse rena rama barnkalaset , polis utan kravallutrustning, poliser som slapp höra alla olämpliga tillmälen till sig och till sin familj, blåljus som slapp stenkastning, anlagda bilbränder och någon vandalisering eller klotter på arenan såg jag inte heller som när någon politisk avart besökte Lidköping och försökte måla centrum. Den polis rapport om händelser överensstämmer ganska väl med en vanlig fredagskväll med lika mycket folk i omlopp och polisen i detta fall uppträde korrekt och blev behandlad med respekt också uppfattade jag!

Jag har full förståelse för lidköpingsbornas upprördhet att det stökas om lite i medelklassens oas och har tröttnat på dessa besök sen tidigare men de har också ingen erfarenhet av grövre upplopp att jämföra med och tycker detta är förfärligt och därför många skribenters kreativa ickedemokratiska lösningar på problemet! Dessa turister som besökt staden är väl inte de turister men eftersträvar i första hand men eftersom vi inte lever i proletariatets diktatur så har vi fortfarande rätt att röra oss fritt i landet och tanka våra bilar, -så är det och vi skall vara stolta över det när vi tar bilen och åker på semester till någon annan landsdel och kanske inte uppträder korrekt heller!