Gå direkt till Nyheten (Beslut: Valfriheten ska utredas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut: Valfriheten ska utredas

Publicerad Monday, 29 March 2021, 17:40 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun ska göra en utredning om att tillåta utökad valfrihet mellan kommunala och privata tjänster. Beslutet fattades med stor majoritet.

Det är moderater och liberaler som tidigare motionerat om att Lidköping skall undersöka hur LOV ska kunna införas. I dag beslutades om en utredning som ska klarlägga vilka tjänster som ska kunna privatiseras.

LOV står för Lagen Om valfrihet. Det är en frivillig lag. Inom omsorgen har det hittills varit stopp i Lidköping. Men nu har en ändring öppnats genom att kommunstyrelsen föreslagit kommunfullmäktige att LOV ska införas.

– Det är inte säkert att någon väljer någon annan än kommunens omsorg, och det vore ett högt betyg för kommunen, sa Pär Joihnson (L). Men vi vet inte förrän vi prövat.

Socialdemokraterna tillstyrkte att en utredning ska göras.

Men Vänsterpartiet röstar emot.
– Jag blir förvånad över Socialdemokraterna som vid valet lovade att omsorgen ska bedrivas i kommunal regi.

– Men nu föreslås att det utreds LOV ska införas, och när, sa Claes-Göran Borg, (V).

Socialdemokrater sade att de stöder förslag om utredning, men vill inte närmare gå in på detaljer nu.

Claes-Göran Borg hävdade dock att det i förslaget var tydligt att det skulle utses områden för valfrihet och datum för införandet.

– Människorna vet bäst när det gäller att välja skola, omsorg och mycket annat, sa Frida Nilsson (C). Jag ser fram emot vad utredningen ska komma fram till.

– Inte minst är det kvinnor som får möjlighet att starta företag.

Claes-Göran Borg hävdade att det inte bara handlar om att välja vilket företag som ska utföra tjänsterna, men det är inte säkert att kvaliteten blir bättre.

– Flera kommuner har lämnat LOV, sa Claes-Göran Borg.

– Vi vill ju se vilka områden det är lämpligast med LOV, sa Frida Nilsson. Det är ju en utredning vi vill genomföra. Vem vill stoppa de friskolor vi har i dag, exempelvis.

I sammanhanget kan nämnas att Vänsterpartiet lämnade en motion i dag som handlar om att en fördjupad utvärdering om hur Sektor Social Välfärd klarat av att ge en god vård, vilka förutsättningar som funnits. denna utvärdering ska ske i samarbete med medarbetare, fackliga organisationer, pensionärsorganisationer och våra brukare – bl a med hänsyn till pandemin.

– Utifrån de erfarenheter och lärdomar som dras föreslår vänsterpartiet i denna motion att vård- och omsorgsnämnden ska ta fram en handlingsplan.

 

 

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
29 March, 2021 06:33

Då bör det ju bli fritt fram för stat och kommun att konkurrera med det privata på alla områden, eller är moderaterna enkelriktade i denna fråga (också)?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
29 March, 2021 06:41

Ni kan väl lägga ut sophanteringen till “Think Pink”? För det var väl ett framgångsrikt företag för alla som “valde” det.
“Höjden av dumhet är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat.” (Albert Einstein)

Anders
Gäst
Anders
29 March, 2021 07:05

Det är klart att stat och kommun får konkurera på alla områden. De är ju så pigga på att bolagisera verksamheten, så det är ju bara att starta bolag i den verksamhet man vill konkurrera om. Men se till att verksamheten sköts med de intäkter man tjänar in, så man inte går in och konkurrerar på olika villkor med hjälp av skatteintäkter.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
29 March, 2021 10:09

@Anders, googla på bolaget “Läkarleasing” så kanske du får en annan uppfattning om vad “välskött” är.

Nisse
Gäst
Nisse
30 March, 2021 12:00

Eller hur Anders – och att de privata alternativen levererar på samma nivå som stat och kommun, oavsett var de hämtar resurserna!

Anders
Gäst
Anders
30 March, 2021 11:05

Man får kontrollera att man får det man köper. Men skriver man transport till Göteborg, och tror man ska bli hämtad i en RR men får åka häst skrinda, så är det mer fel på beställaren än leverantören.