Gå direkt till Nyheten (Hört på stan:)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan:

Publicerad Friday, 02 April 2021, 11:45 av Björn Smitterberg

Vad hände i mars?
Frågan är aktuell för redaktören, synnerligen aktuell. För antalet läsare och antalet lästa sidor har slagit alla tiders rekord. Siffran om antalet läsare per dygn har ökat lite som kan anses normalt. Men för månaden totalt blev det en överraskning – och den ska vi kolla närmare innan vi torgför.

Lidköpingsnytt brukar ha upp till 1,6 miljoner lästa sidor per månad – mars slog det rekordet med råge.

Vi får väl se vad kollen ger. Det tycks inte vara några automatiska “läsningar”, för de brukar drabba första sidan. Nu är ökningen jämnt fördelad.

En stor förändring har skett senaste veckan, när Kungliga Biblioteket i Stockholm börjat spara samtliga texter och bilder ur Lidköpingsnytt. Tanken är att materialet för de senaste fem år en ska sparas och byggas på nu varje vecka framöver. Det handlar om tiotusentals artiklar hittills. Sedan arkivet skapades i sin nuvarande form i maj 2008 har vi 57.700 artiklar i vårt lager.

Papperskollegan har i veckan haft artiklar om ett demokratihot – det har funnits ett tjänstemannaförslag om att hemligstämpla alla förslag till beslut i kommunen – inte förrän besluten var fattade skulle de offentliggöras. Det förslaget att hålla saker hemligt har kastats i papperskorgen i ett tidigt skede.
Det påminner redaktören om en händelse för 14 år sedan, när samma tidnings journalister protesterade mot att Lidköpingsnytt fick ut beslutsunderlag och handlingar innan nämnderna fattade beslut.
Kommunalrådet då, nuvarande kommunalråd och en dåvarande förvaltningschef sade skarpt och tydligt i från och klargjorde tydligt nyttan med att tänkta beslut var kända för allmänheten innan de fattas. Lidköpingsnytt fick fortsätta – och fortsätter – titta i beslutsunderlagen. Och jag tror att praktiskt taget alla i kommunen är nöjda med det – även om det svider för några ibland.
När redaktören kom till Lidköping hade journalisterna en informationskälla – protokoll! Annan pressinfo gavs när tjänstemän och politiker tyckte det var bra.

För den natur- och skorstensintresserade kan redaktören nämna att den nya skorstenen på torpet har ännu inte kunnat användas. Den berguv eller uggla – lite svårt att se – har nämligen skaffat familj. I skorstenen bor nu två ugglor under den plåthuv som sitter ovanpå skorstenen.

Minnesbilden: Aprilskämtet 2011.
rutschbana_110401

Det handlade om att Rådhusets balkong skulle få en rutschbana och som enligt bilden höll på att monteras. Ett aprilskämt så gott som andra. Annars var aprilskämtet 2008 ett som väckte uppmärksamhet när det publicerades – att Lidans vatten blivit självlysande i mörker på grund av ett utsläpp från en färgfabrik i Vara.

Glad påsk!