Gå direkt till Nyheten (Inflyttningen ska rädda Lidköpings befolkningstillväxt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Inflyttningen ska rädda Lidköpings befolkningstillväxt

Publicerad Friday, 02 April 2021, 11:22 av Björn Smitterberg

Ett växande underskott när det gäller antalet födda i Lidköping får betydande påverkan på befolkningstillväxten i Lidköping de närmaste åren och fram till 2034.

Det skriver Statistiska Centralbyrån (SCB) i en prognos över Lidköpings tillväxt.

Antalet födda understiger antalet avlidna med några undantag. Störst blir underskottet under de första åren på 2030-talet.

Men inflyttningen väntas fortsätta. Men så många inflyttade som det var 2018 med nettoinflyttning på 331 väntas inte utan antalet beräknas ligga på mellan 243 och 175. Som störst är nettoinflyttningen enligt prognosen just i år.

Enligt prognosen har Lidköping följande befolkning under ett slutet av ett par av de år som redovisas:
2021: 40.571
2022: 40.807
2023: 41.038
2028: 42.118
2030: 42.479
2034: 43.061

Uppgifterna kommer som information till Lidköpings kommunledning från SCB.

Det framgår i jämförelsen av olika tabeller att det verkligen är en prognos med osäkerheter – bl a kommer bostadsbyggandet att påverka utvecklingen – inte minst när det gäller födelseunderskottet som kan vändas till överskott.

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lillan
Gäst
Lillan
2 April, 2021 02:41

Vore ju bra om de räddar sjukhuset först innan de planerar att göra Lidköping till en storstad.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
2 April, 2021 05:26

Om vi hade vetat att vi hade blivit blåsta på Hamnstaden hade vi inte knappast bott kvar i Lidköping.

Niklas
Gäst
Niklas
2 April, 2021 09:01

Måste vi verkligen bli fler i kommunen?!
Vad är det för människor man vill ska bosätta sig i Lidköping kan man ju undra, för visst går det att få hit folk men de bör väl i så fall kunna bidra till skatteintäkter och inte bara leva på de som betalar för välfärden?

Martin
Gäst
Martin
2 April, 2021 09:12

Ja blåsta på Hamnstaden och nu är de desperata och överexploaterar borta på Hästhagsvägen och andra ställen som det finns någon fri yta.

Nisse
Gäst
Nisse
2 April, 2021 09:27

Negationsnestorn?

RGR
Gäst
RGR
3 April, 2021 02:20

Har man tänkt på att försöka få ungdomar att stanna kvar efter studenten?

Mikael Gerhardsson
Gäst
Mikael Gerhardsson
4 April, 2021 12:31

Det viktiga är väl inte antalet invånare i en kommun utan att få produktiva invånare som arbetar och betalar skatt så välfärden kan byggas upp och inte förbrukas av invånare som av olika anledningar är arbetsbefriade. För att en befolkningsökning ska kunna ske bör antalet arbetstillfällen ökas först.

Johan
Gäst
Johan
5 April, 2021 10:32

Hur ska ni kunna öka befolkningen om ni inte har lediga bostäder?
Vilka grupper av människor ska ni locka hit?
Som det ser ut nu kommer ni bara locka hit äldre folk eftersom det inte finns varken jobb eller hyresrätter. Ni satsar inte en krona på att förbättra infrastruktur tex förbättrade trafiksignaler med grön våg eller ombyggd tvåfilig rondell vid framnäs och extra separat högerfil vid rondellerna runt staden. Det finns dåligt med uteliv och andra fritidsnöjen. Ni verkar inte samarbeta med näringslivet för att få ett trevligare centrum ihop med fastighetsägare och näringsidkare som fortfarande har öppettider från 70-talet. Det finns ingen helhet och restauranger och affärer ligger på fel ställen med tråkiga stråk i mellan.
Ni lägger allt krut på stadsträgården men glömmer alla andra parker och grönområden. Ni snyggar inte upp stränderna tex villabadet som är mest stenstrand när sanden dragit sig ut i vattnet. Ni satsar inte på Sjölunda som kan bli fantastiskt en enkel camping med en ny badbrygga och bara flytta kiosken till stranden. Ni röjer inte upp vassen i Truvebadet eller Sandbäcken. Stadsbussarna åker tomma mitt på dagen var tjugonde minut men åker inte alls på sena kvällar och lördagskvällar och söndagar. Åk gärna och titta på tex Mariestad som har snyggat till sin hamn med restauranger, parkering med eluttag för husbilar samt elbilar. Passa på att åka till Skövde också där man byggt om sina rondeller och spridit ut sina mataffärer så man slipper åka kors och tvärs för att handla mat.