Gå direkt till Nyheten (Fråga om privat högstadie väckte omfattande debatt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fråga om privat högstadie väckte omfattande debatt

Publicerad Tuesday, 06 April 2021, 13:01 av Björn Smitterberg

Barn- och skolnämnden (BSN) hanterade i dag frågan om hur man ska ställa sig till förfrågan från friskolan Raoul Wallenberg i Skaraborg AB om att från nästa höst starta ett högstadie med 90 elever per årskurs.

Det beslutades att avge ett svar i enlighet med ett tjänstemannaförslag – som Lidköpingsnytt tidigare redovisat (klicka).

Men några politikers ställningstagande finns inte med i yttrandet. Det bygger helt på gällande planering.

Majoriteten av BSN-politikerna menade att kommunfullmäktige har anslagit de medel som krävs för att kapaciteten vid de tre högstadieskolorna kan byggas ut till 1.500 elever vardera. Oppositionen bestående av M och L hävdar att man bör räkna in det oroande skick som Dalängskolan är i och att De la Gardiegymnasiet kan tänka sig ta över Rudenschöldskolan.

Dalängskolan har i dag 450 elever.

Majoriteten med socialdemokraten Mario Melani och Centerns Ingemar Rogbrant i spetsen hävdar att kommunfullmäktige har fattat beslut. Det blir Skolinspektionen som får avgöra om den friskolan ska få starta.

Yttrandet skickades i dag, medan M och L med moderaten Christina Klasson i spetsen hävdade att ärendet skulle gå till kommunstyrelsen – just med tanke på att ett par högstadieskolor är i dåligt skick och att en friskola kan underlätta. Detta avslogs.

SD valde att avstå från att rösta.